Brabant vierde de vrijheid op zonnigste Bevrijdingsdag ooit

EINDHOVEN - Pasen en Pinksteren zullen nooit op één dag vallen, maar donderdag vielen Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag wél samen. En dat betekende een groot aantal evenementen in onze provincie, zoals het Bevrijdingsfestival in Den Bosch. Publiekstrekker was Sharon Kovacs, dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid.
Behalve Kovacs zijn ook zanger Nielson en dj-duo Sunnery James & Ryan Marciano benoemd tot Ambassadeurs van de Vrijheid. Zij vertrokken donderdagochtend vanaf Vliegbasis Gilze-Rijen met een helikopter, om zo door het hele land op zoveel mogelijk plekken, bij de Bevrijdingsfestivals, op te kunnen treden. Om zes uur 's avonds landden ze weer op Brabantse grond, in Den Bosch.


'Een hele eer'
“Ik vind het een hele eer om voor de vrijheid te spreken en te zingen. Ik vind het belangrijk dat we dit blijven doen", vertelde Kovacs tegen Omroep Brabant. "In sommige landen is het niet eens mogelijk om met een helikopter naar een concert te vliegen. Dan word je gewoon uit de lucht geschoten."Bevrijdingsfestival Den Bosch
Behalve Kovacs traden op het Bevrijdingsfestival in Den Bosch ook onder anderen Jungle bij Night, The Brahms, Haty Haty, Margriet Eshuijs, Eauxby, Bewilder, Fake Billy en The Great Communicators. Het festival was tot het eind van donderdagavond op de Pettelaarse Schans.

De veertien bevrijdingsfestivals in Nederland hebben het recordaantal van meer dan 1 miljoen bezoekers aangetrokken. Dit heeft de organisatie laten weten. Het vorige record stond op 950.000, enkele jaren geleden. Noemenswaardige incidenten zijn voorlopig niet gemeld. Het was ook de zonnigste Bevrijdingsdag ooit. De zon scheen veertien uur en twintig minuten, zo bleek uit metingen bij het KNMI in De Bilt. Het vorige record stond op precies veertien uur zon.

Breda Jazz
Natuurlijk waren er donderdag meer evenementen. Zoals Breda Jazz, één van de grootste en bekendste jazzfestivals van het land. Normaliter vindt het jaarlijkse festival plaats tijdens Hemelvaart, maar nu dus ook op Bevrijdingsdag. Breda rekende op een hele grote stroom bezoekers in het 'Haagje van het Zuiden'.


NK visbakken
Iets heel anders. In Woudrichem werd het NK visbakken gehouden. Daar werden meer dan tienduizend mensen verwacht. Woudrichem ging donderdag terug in de tijd met onder meer een jaarmarkt in de historische vesting. Er was een Levend Museum waar de vissershistorie werd uitgebeeld.

CSI Eindhoven
Wie van paardensport hield en fraai geklede dames moest in Eindhoven zijn. De Karpendonkse Plas was het strijdtoneel voor internationale topruiters. Hemelvaartsdag was de start van CSI Eindhoven, maar ook van de Ladies Day. Terwijl paard en ruiter zich inspanden, paradeerden dames met hun mooiste hoed langs de zijlijn en door het promodorp.