Topdrukte verwacht bij Breda Jazz: 'Het wordt een gekkenhuis'

BREDA - Vanaf donderdag staat Breda weer vier dagen in het teken van de jazzmuziek, voor de 46e keer vindt namelijk Breda Jazz plaats. De Bredase binnenstad maakt zich op voor een zeer groot aantal bezoekers. Vooral door de uitstekende weersverwachtingen verwacht men topdrukte. Goed ook voor de Bredase horeca, ook al kan niet iedereen optimaal profiteren. "Het wordt een gekkenhuis."
Breda Jazz kan jaarlijks rekenen op veel bezoekers, maar de komende editie zou wel eens voor topdrukte kunnen zorgen. Donderdag is het zowel Hemelvaartsdag als Bevrijdingsdag en in aanloop naar het weekend gaat de zon volop schijnen met hoge temperaturen. De horecaondernemers wrijven al in hun handen als zij de weersverwachtingen bekijken.

Gekkenhuis
"Ik verwacht een gekkenhuis", zegt Ad Baelemans, eigenaar van Café de Huiskamer en Café Catch 22. "Mensen zitten al drie maanden binnen of staan in de kou te bibberen. En nu wordt het zesentwintig graden, het gaat helemaal los denk ik."

Topdagen
Ook Michel van der Gijp, uitbater van De Pastorie op de Grote Markt, wrijft als kroegbaas in zijn handen bij het zien van de weersvoorspellingen. "De verwachting is natuurlijk dat we met dit mooie weer deze dagen topomzetten gaan draaien", zo zegt hij. "Ik heb ook weleens meegemaakt dat het regende en de mensen met poncho's aan bij de podia zaten en dan is het wel een beetje triest. Maar nu met dit weer in het vooruitzicht denk ik dat zeker donderdag en zaterdag topdagen worden."

Volgens Van der Gijp kan de Bredase horeca wel een opsteker gebruiken. "De horeca heeft de laatste jaren best een klap gehad, dus ik denk dat elke horecaondernemer wel blij is met de komende vier dagen", aldus de kroegbaas.

Geen barretjes in Vismarktstraat
Maar niet iedereen steekt bij voorbaat de vlag uit, zoals bijvoorbeeld de ondernemers in de Vismarktstraat. Al enkele jaren mogen zij geen buitenbar plaatsen van de gemeente en dat scheelt veel omzet. "Ik denk dat je wel kan zeggen dat het overdag zestig tot zeventig procent scheelt", zegt Ad Baelemans die een kroeg heeft in de Vismarktstraat.

De reden dat er geen barretjes meer in de Vismarktstraat mogen staan is omdat het een doorgang is voor de hulpdiensten. "Ik snap wel dat in het kader van de veiligheid sommige dingen anders moeten", zegt de eigenaar van Café Catch 22. "Maar als je ziet wat een massa er in de stad is, denk ik niet dat het erg veel uitmaakt dat er hier barretjes buiten staan. Ik zie heel eerlijk gezegd ook geen ambulances of brandweerwagens vol over de Grote Markt gaan en daar zijn toch ook heel wat mensen op de been."

'Meedenken ambtenaar is anders dan bij ondernemer'
De ondernemers uit de Vismarktstraat hebben hun grieven aangekaart bij de gemeente Breda. "We zijn naarstig in overleg met de gemeente en met citymarketing. Om te kijken of de straat niet een keer kan worden afgesloten of anders ingedeeld. Daar denken we redelijk in mee, maar het meedenken van een ambtenaar is anders dan bij een ondernemer", aldus Baelemans.