Zonnig Breda Jazz geopend onder grote belangstelling, 'Breda omarmt de jazz'

BREDA - Een van de grootste en bekendste jazzfestivals is donderdagmiddag van start gegaan in Breda. Vier dagen lang staat de stad in het teken van Breda Jazz.
Onder grote belangstelling opende burgemeester Paul Delpa de 46e editie van het jaarlijkse muziekspektakel. Het feest is dit jaar extra bijzonder, omdat de start op Bevrijdingsdag is. "Breda omarmt de vrijheid. Breda omarmt de jazz. Het 46e jazzfestival is geopend", reageerde Depla.


Confetti en Bredaas volkslied
Het feest kon beginnen en dus vloog de confetti in het rond en weergalmde het Bredase volkslied, de Paarse Heide, in de straten van de Baroniestad. Tot en met zondag gevolgd door de geïmproviseerde muziek, die zijn oorsprong heeft in het Amerikaanse New Orleans.


ZIE OOK: Brabant viert de vrijheid: Kovacs publiekstrekker op Bevrijdingsfestival in Den Bosch

Horeca verwacht topdrukte
De horecaondernemers verwachten 'een gekkenhuis' door de muziek en het prachtige weer. Vooral omdat we al drie maanden bibberden van de kou, zo zei een ondernemer. Hij verwacht dat het nu helemaal 'losgaat'.

Het is dan ook niet vreemd dat er op de Markt hekken zijn geplaatst. Daarmee hoopt de horeca, de gemeente en de organisatie van Breda Jazz te voorkomen dat de terrassen overvol komen te staan met feestvierders. Volgens onze verslaggevers is het gezellig druk in Breda. Er is genoeg ruimte om comfortabel te kunnen lopen


Feiten en cijfers
Uit onderzoek blijkt dat het Breda Jazz Festival een commercieel succes is te noemen. Bezoekers geven in totaal ruim dertien miljoen euro uit aan eten, dronken, overnachtingen en jazz-gerelateerde artikelen. De gemiddelde leeftijd van de Breda Jazz-bezoeker is 44.

Tijdens de vier festivaldagen vinden er zo'n 180 optredens plaats bij ongeveer zeventien podia. Een groot deel van de artiesten komt uit het buitenland, zoals de Verenigde Staten, Spanje, Zweden en Engeland. Ook lokale en nationale bands staan op de planken.


ZIE OOK: Topdrukte verwacht bij Breda Jazz: 'Het wordt een gekkenhuis'
Meer over dit onderwerp:
breda jazz opening paul depla jazz breda