Ruim honderd ganzen afgemaakt vanwege 'ernstige overlast'

BERGEN OP ZOOM - Ganzen die in de gemeente Bergen op Zoom 'ernstige schade en overlast' veroorzaken, worden afgemaakt. Het gaat om 128 ganzen die in de gemeente rondlopen op zes verschillende plekken. En dat kan écht niet, vindt Trudy Suijkerbuijk. Ze is een petitie gestart die al bijna duizend keer is ondertekend.

De ganzen worden op een 'diervriendelijke manier afgemaakt', laat een woordvoerder van de gemeente weten. Vervolgens gaan ze naar de poelier.

Gevaarlijk
De ganzen zouden in de gemeente veel overlast veroorzaken. Zo zijn de dieren een gevaar op de weg, verslechteren ze de waterkwaliteit, veroorzaken ze een gevaar voor de volksgezondheid en vreten ze gazons kaal.


Daarom gaat de gemeente vanaf 15 juni 128 van de 500 ganzen die in de gemeente verblijven vangen. Trudy Suijkerbuijk is hier niet blij mee. Zij pleit in een petitie om de ganzen absoluut niet te vermoorden.


'Niemand verdient dit'
'Of je nu blij bent met de ganzen in Bergen op Zoom of niet, geen enkel dier verdient het lot wat onze ganzen te wachten staat', schrijft ze. 'Ganzen kunnen door middel van een spuitje onvruchtbaar gemaakt worden, eieren kunnen dusdanig bewerkt worden dat deze niet meer uitkomen en ganzen kunnen ook verplaatst worden in plaats van gedood.'"Ik moet er niet aan denken dat die ganzen worden opgehaald met een busje", zegt Suijkerbuijk tegen Omroep Brabant. De gemeente zag al jaren dat de populatie groeide. Ze hadden er veel eerder iets aan kunnen doen."

Partij voor de Dieren
Ook de Partij voor de Dieren van de Provinciale Staten wil dat de ganzen gered worden van de dood. Statenlid Paranka Surminski: “Als je samen wilt leven met de dieren in de natuur moet je als gemeente je verantwoordelijkheid durven nemen. Dan moet je niet kiezen voor de schijnbaar makkelijkste weg zoals het doden van ganzen maar voor het aanpassen van de omgeving. We zullen dat per brief kenbaar maken aan de gemeente en gemeenteraad van Bergen op Zoom.”Meer over dit onderwerp:
ganzen bergen op zoom overlast petities
Deel dit artikel: