Geen sprookje: het Land van Ooit in beeld voor asielopvang

HEUSDEN - Waar voorheen Kloontje het Reuzenkind en Sap de Aardwortel rondhuppelden, zullen binnenkort asielzoekers te vinden zijn. Althans, als het aan de inwoners van de gemeente Heusden ligt. Zij bepaalden op twee inspraakavonden dat het voormalige Land van Ooit dé plek is om tweehonderd asielzoekers op te vangen.
Het landgoed waar de soldaten van Napoleon de wacht hielden en kinderen áltijd de baas waren, is bijzonder geschikt voor de opvang van tweehonderd asielzoekers. Dat vinden de inwoners van de gemeente Heusden, waar het landgoed ligt.

Park staat al jaren leeg
Het voormalige pretpark is al sinds 2008 dicht en staat al jaren te koop. De gemeente, eigenaar van de 32 hectare grond, zou het voor zo'n 22 miljoen aanbieden, maar krijgt het maar niet verkocht. 'Waarom dan niet aanbieden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)?', zo dachten de inwoners.

En die inwoners in de gemeente hebben het voor het zeggen, legt woordvoerder Gert-Jan van Zoggel uit. "We hebben een taakstelling gekregen van de Commissaris van de Koning. Daardoor heeft de raad besloten om 200 asielzoekers op te vangen in onze gemeente. Maar, de bewoners bepalen waar."

Logische plek
De gemeente gaf geen locaties aan, het Land van Ooit werd aangedragen door de Heusdenaar zelf. "Dit gaat in een advies naar de raad. Zij bepalen dinsdag wat we aandragen bij het COA. Maar ik snap wel dat mensen met een gezond boerenverstand zeggen: dit is een logsiche plek. Daar ís de ruimte, het staat leeg en de gemeente is de eigenaar. Maar, het is aan de politiek om definitief te beslissen."

Dronefilmpje
Vorig jaar verscheen er een dronefilmpje over de vergane glorie van het Land van Ooit. Zo was daarop onder meer te zien dat de vijver met de soldaten van Waterloo volledig was overwoekerd met riet. De gebouwen op het terrein zagen er verwaarloosd uit.