Video

Bijenkorf op Bijenkorf: over twee weken komt de eerste honing

12 mei 2016 om 21:32 • Aangepast 21 november 2020 om 10:31
nl
Bijna een jaar nadat op het dak van de Bijenkorf in Eindhoven de eerste bijenkasten werden geplaatst is het nu tijd om te oogsten. Over twee weken komt de eerste honing van deze bijen op de markt. "De bijen doen het zo goed dat het te vol werd in de kasten, dus ik heb het volkje moeten splitsen," zegt imker Maurice van den Hurk.
Profielfoto van Vossen Tonnie
Geschreven door
Vossen Tonnie

"Dat splitsen is noodzakelijk en doe je als imker om te voorkomen dat de bijen gaan zwermen", legt hij uit. De Bijenkorf-imker plaatste er een paar kasten bij, zodat de afgesplitste bijen daarvan weer een nieuw 'thuis' kunnen maken. "Het is een goed teken, ze hebben het hier naar hun zin."

Wachten op privacy instellingen...

Bijenlint dwars door EindhovenDe kasten op het dak van de Bijenkorf zijn het begin van een lang lint van bijenkasten, dwars door Eindhoven. Dat loopt vanuit het centrum via Strijp-S verder richting Oirschot.
"Juist in de stad is er veel te halen voor de bijen", zegt Neelke Goossens. Zij is van Beeware, een organisatie die het stadsimkeren in Eindhoven wil promoten. "Er is hier heel veel variatie in bloemen en bloesemende bomen, terwijl er op het platteland vooral heel veel van hetzelfde staat."
Meer bloemen langs het spoorDe gemeente Eindhoven maar ook ProRail werken mee aan het bijenlint door te zorgen voor gevarieerde beplanting in de bermen en langs de keerwanden van het spoor.
"ProRail plaatst ook een paar kasten op het tuinencomplex van GardenMania. Ze zijn daar nu zo enthousiast geworden dat ze overwegen om straks ook in andere delen van Brabant meer laagblijvende bloemen langs het spoor te planten."

Wachten op privacy instellingen...

Aan imkers die mee willen doen met het bijenlint is geen gebrek. "We hebben eerder een tekort aan plaatsen dan aan imkers", zegt Neelke Goossens. In het kantoor van Beeware staan de bijenkasten inmiddels hoog opgestapeld, klaar om verspreid te worden door de stad. "De bijen op het dak van de Bijenkorf geven al heel veel honing en die gaan we over twee weken veilen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.