‘Chauffeurs FlixBus moeten wet overtreden’, FNV beschuldigt vervoerder van misstanden

13 mei 2016 om 13:34
nl
Chauffeurs op internationale ritten van FlixBus staan volgens vakbond FNV onder druk om langer door te rijden of korter te rusten dan wettelijk is toegestaan. Ook zouden chauffeurs worden gevraagd de wet te overtreden om regels te omzeilen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

Vanuit Breda, Tilburg en Den Bosch rijdt het Duitse bedrijf naar Antwerpen en Brussel. Vanuit Eindhoven naar Antwerpen, Brussel en de Duitse steden Hannover, Hamburg en Berlijn. Het gaat dus ook om chauffeurs op die ritten.
GeschrokkenFNV is vooral geschrokken dat chauffeurs wordt gevraagd de wet te overtreden. “Als chauffeurs hun toegestane rijtijd overschrijden, bijvoorbeeld doordat ze in de file hebben gestaan, krijgen ze de opdracht om ‘out of scope’ te rijden. Chauffeurs moeten dan hun tachograaf (digitale bestuurderskaart) uitzetten, wat alleen mag gebeuren als op eigen terrein wordt gereden. Daar zijn we echt van geschrokken”, aldus Brigitta Paas van vakbond FNV.
Ook zouden chauffeurs in hun verplichte pauzes toch bezig zijn met werk. “Ze staan dan wel stil, maar moeten wel passagiers in- en uitchecken, koffie schenken of de bus opruimen. In die pauzes moeten ze volledige rust hebben en dus niet bezig zijn met andere randzaken.” Op overnachtingsplekken krijgen chauffeurs volgens FNV slecht eten.
Reactie FlixBusFNV begon een onderzoek nadat ze diverse klachten hadden gekregen. "We nemen de tenlasteleggingen zeer serieus", aldus een woordvoerder van FlixBus. "De veiligheid van passagiers en medewerkers krijgt de hoogste prioriteit. Daarom stellen we hoge eisen aan onze buspartners en die zijn vastgelegd in een contract. We zijn bezig om de genoemde punten van FNV samen met onze partners en chauffeurs te onderzoeken. Daarna nemen we contact op met de vakbond."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.