In bed met Jeroen Bosch: De Stilte komt met een vrolijke fantasie in een ziekenhuisbed

17 mei 2016 om 19:55
nl
Waar begint de fantasie en stopt de werkelijkheid? Bij 'Bosch in Bed', de dansvoorstelling van De Stilte in Breda voor het Jeroen Boschjaar lopen fantasie en werkelijkheid onbekommerd door elkaar. Zondag gaat de voorstelling in première maar een paar schoolklassen hebben 'm al gezien. Met 'Bosch in Bed' heeft De Stilte (weer) iets heel bijzonders gemaakt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Een vrouw belandt in een ziekenhuisbed. vervolgens kan je er van alles bij bedenken, delirium, verdoving of gewoon op hol geslagen fantasie, maar het is het begin van een reis door een Bosschiaanse fantasiewereld. Danseres Wiktoria Czakon beleeft nogal wat in haar roodgeruite pyjama. En bij de tryout op maandag bleef een schoolklas van pakweg dertig achtjarigen daar ruim een uur geboeid naar kijken.
ArtvarkNaast de dansers van De Stilte staat ook het saxofoonkwartet Artvark op het podium. Regisseur Jack Timmermans laat ze echt meedoen. Ze staan niet achter een gordijntje te spelen maar lopen tussen de dansers over het podium heen en weer of liggen in een ziekenhuisbed live vreemd-knorrende geluiden uit hun muziekinstrument te toeteren. Het maakt van 'Bosch in Bed' een prachtige combinatie waarin dans, theater en muziek aan elkaar gewaagd zijn.
Die ziekenhuisbedden heeft De Stilte geleend van... ja, natuurlijk het Jeroen Boschziekenhuis. Net als een groot aantal andere spullen waarmee in deze voorstelling waarschijnlijk heel andere dingen gebeuren dan in het ziekenhuis zelf, ondanks de ziekenhuiskleding die de dansers en de musici dragen.
Goed of nietMete Erker van Artvark heeft in de loop de jaren vaker voor kinderen gespeeld. Hij zegt: "Volwassenen willen een voorstelling begrijpen. Ze willen weten waar het over gaat. Kinderen kijken gewoon en ze vinden het goed óf niet."
Twee achtjarige meisjes waren maandag ne de voorstelling enthousiast. Inez Sellami en Basma Damrane zeiden dat ze graag meer van De Stilte wilden zien.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.