'Willem II moet zich niet veilig wanen', FC Twente in beroep tegen gedwongen degradatie

EINDHOVEN - FC Twente heeft donderdag bekendgemaakt dat het in beroep gaat tegen het voornemen van de KNVB om de club terug te zetten naar de Jupiler League. Als de straf blijft staan, is Willem II nu al zeker zijn van eredivisievoetbal. "Willem II moet zich niet nu al veilig wanen", waarschuwt sportadvocaat Lars Westhoff van Vissers Advocatuur in Den Bosch.
FC Twente wordt transfergegoochel en het misleiden van de voetbalbond verweten. Vooraf werd massaal uitgekeken naar NAC Breda-Willem II, een echte burenruzie als affiche in de finale van de play-offs om promotie naar de eredivisie. De straf voor FC Twente zorgt echter voor een rare situatie.

Advocaat Westhoff wijst op de promotie-degradatieregeling, waarin de KNVB er recent op voorsorteerde dat een club de eredivisielicentie zou kunnen verliezen. "Daarin wordt gesproken over een 'onherroepelijke intrekking van de licentie'. En dat is niet wat nu gebeurt."

'Straf eigenlijk geen optie'
Westhoff benadrukt dat er slechts een voornemen kenbaar is gemaakt door de KNVB. De spelersraad mag daar nog op reageren. Daarnaast kan FC Twente in beroep gaan. "En bovenal spreekt het reglement over het intrekken van de licentie vóór het eind van de reguliere competitie."

Ruud van der Knaap van het Eindhovense sportmarketingbureau Triple Double noemt de straf waar de KNVB mee dreigt, ‘eigenlijk geen optie’. In de regels van de KNVB wordt intrekking van de proflicentie genoemd als mogelijke straf - maar dat vindt de voetbalbond te hard - of een boete van zo’n 45.000 euro, wat de KNVB te soft vindt.

"Dit voornemen roept zoveel vragen op", verzucht Van der Knaap. "Zoveel clubs raken hierdoor betrokken, dat een niet te overziene situatie ontstaat." Want het voornemen van de KNVB raakt niet alleen WIllem II, maar ook De Graafschap en Go Ahead Eagles, die in de finale van de andere play-offserie staan. En zelfs het al gedegradeerde Cambuur.

Vraagtekens
Als Willem II in twee duels afrekent met NAC, is ook De Graafschap, als nummer zeventien van de eredivisie - los van de uitslag tegen Go Ahead Eagles - verzekerd van handhaving. Als De Graafschap de dubbele ontmoeting met Go Ahead wint, mag ook Cambuur in de eredivisie blijven.

Advocaat Westhoff vraagt zich sterk af of de licentiecommissie wel de juridische mogelijkheid heeft om het regelement zo ver op te rekken. Ook zet hij vraagtekens bij de gevolgen die de voetbalbond mag verbinden aan het intrekken van de eredivisielicentie van FC Twente. "Het standpunt dat de promotie-degradatieregeling hierin voorziet, gaat niet op."

'Niet gokken op achterdeurtje'
"In de basis verandert er natuurlijk niks, want de clubs moeten hun uiterste best doen om te winnen", benadrukt sportmarketeer Van der Knaap. "Voor Willem II is dit een achterdeurtje waar de club niet op moet gokken. Maar ik vind het vreemd dat de KNVB dit woensdag laat bekend maakte, zo vlak voor de finales van de play-offs. Hiermee beïnvloed je indirect de wedstrijden. De vraag is: waarom doet de KNVB dit?"