Verhuizing naar Oisterwijk kost keramisch werkcentrum drie ton rijkssubsidie

OISTERWIJK - Het was een kort feestje voor het Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) uit Oisterwijk. Vorige week schreef de Raad voor Cultuur dat de organisatie het zó goed doet dat ze een rijkssubsidie van drie ton verdient. Maar afgelopen weekeinde al kwam in Oisterwijk een razendsnelle reactie binnen van minister Bussemaker. Zij is van plan het positieve advies van de Raad voor Cultuur naast zich neer te leggen.
Wat de minister betreft, komt er geen rijksgeld naar Oisterwijk. Jammer voor het EKWC én jammer voor Brabant. Zelfs mét de subsidie voor het EKWC kwam de provincie er bij de verdeling van de landelijke cultuurgelden al bekaaid van af. Wat is de  reden voor de brief van de minister? Het EKWC zit in Oisterwijk en niet in een van de grote Brabantse steden (Eindhoven, Tilburg, Den Bosch) die volgens het ministerie samen Brabant Stad vormen.

Extra zuur
En dat is extra zuur voor het EKWC. De organisatie verhuisde na de vorige rijksbezuinigingen en in overleg met de provincie juist van de binnenstad van Den Bosch naar een oude leerfabriek in het acht kilometer verderop gelegen Oisterwijk.

Het EKWC is een kenniscentrum op het gebied van keramiek. Kunstenaars uit heel Europa komen naar Oisterwijk om te oefenen met keramiek. Ze kunnen voor drie maanden in het EKWC wonen om ondersteund door deskundigen nieuwe ideeën voor keramiek uit te proberen. Soms lukt het, soms niet... dat hoort erbij.

Oisterwijk geen Brabants kernpunt
De regels voor de landelijke cultuursubsidies zijn ingewikkeld en voor bepaalde instellingen gelden weer andere regels dan voor andere. Het EKWC hoort bij een groep instellingen die alleen maar subsidie kan krijgen als ze is gevestigd in een zogenaamd kernpunt. Het Brabantse kernpunt is Brabant Stad en volgens de regels zijn dat Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Oisterwijk dat ongeveer in het midden ligt, hoort er niet bij.

De Raad voor Cultuur kende de regels maar pleitte er in het advies van vorige week voor om het EKWC toch subsidie te geven; volgens de Raad zijn de plannen van het EKWC zeer de moeite waard. Minister Bussemaker is niet van plan dat advies op te volgen en schreef dus snel een brief. Voor het EKWC was dat een koude douche na een paar dagen feestvreugde over het positieve advies van de Raad voor Cultuur.

Provincie
De organisatie legt zich nog niet neer bij de brief van de minister en wil ook snel met de provincie gaan overleggen. Met de negatieve adviezen over het Zuidelijk Toneel, de Philharmonie Zuidnederland, Opera Zuid en nu dus het EKWC staan er de komende tijd in het provinciehuis waarschijnlijk meer vergaderingen op de agenda.