Nerd of belangstelling voor techniek? De regio Eindhoven wacht met smart op een sollicitatiebrief

EINDHOVEN - Ben jij een nerd of heb je meer dan een gemiddelde belangstelling voor techniek? De regio Eindhoven zit met smart op je sollicitatiebrief te wachten. Dat klinkt misschien bekend in de oren, maar de nood is hoog. Echt hoog. De technische bedrijven in Brainport denken dat over er over een paar jaar een tekort is van 40.000 mensen om alle technische vacatures in te vullen.
Maarten van Andel is directeur van PANalytical en vanaf de start betrokken bij de Dutch Technology Week (DTW). Tot en met zaterdag 28 mei draait alles in Eindhoven om techniek, innovaties en enthousiasme voor het technische vak.

Microscoop
Deze week kreeg Van Andel een flinke horde scholieren op bezoek bij zijn bedrijf PANalytical. Bij het bedrijf werken wereldwijd 1100 mensen werken, dat toonaangevend is in röntgenanalyse. Hoe maak je pubers enthousiast voor een technische studie of de keuze voor een exact vakkenpakket? “Het begint al op de middelbare school door aandacht te besteden aan de Dutch Technology Week en door als school het evenement te bezoeken. Op locatie leggen we uit waar een bepaalde techniek goed voor is of bruikbaar in het dagelijks leven. Leerlingen moeten de techniek zelf ervaren en ontdekken, bijvorbeeld door zelf door de lens van een microscoop kijken”, legt Van Andel uit.

De Dutch Technology Week richt zich op verschillende doelgroepen, variërend van vmbo-scholieren, leerlingen in voortgezet onderwijs tot en met professionals. Van Andel: “We kiezen voor een thematische aanpak, dat spreekt mensen meer aan. Zo hadden we de afgelopen week ook de ‘Night of the Nerds’.”

Tekorten
Van Andel merkt dat de Dutch Technology Week een positive invloed heeft op de belangstelling voor techniek. “Het aantal aanmeldingen op de Technische Universiteit in Eindhoven is de afgelopen gestegen, meer leerlingen kiezen exacte vakken in hun pakket en ook het aantal meisjes dat voor een technisch beroep kiest neemt toe.”

De Dutch Technology Week krijgt veel belangstelling. Toch loopt het nog geen storm met mensen die in de technische sector aan de slag willen. Wordt dat op termijn een probleem? “Absoluut”, zegt Van Andel. “Innovatie gaat sneller dan ooit. We verwachten de komende jaren een tekort aan personeel dat kan oplopen tot 40.000 mensen. De tekorten zijn op alle gebieden en op alle niveaus in de technische sector.”

Hoe kunnen deze tekorten worden opgeheven? Van Andel: “Scholen moeten leerlingen aanmoedigen om voor een exact vakkenpakket te kiezen of om door te stromen naar een technische universiteit. Ook kiezen velen na een technische studie voor een andere richting. Misschien kunnen we ze overhalen terug te keren in de techniek”, zegt Van Andel. Hij sluit niet uit dat bedrijven voor de werving van personeel steeds vaker over de grens gaan kijken. “We mogen de boot niet missen.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.