Het onderhoud aan de JSF is ook een banenmotor voor de regio Woensdrecht

EINDHOVEN - Deze week zijn de eerste twee Joint Strike Fighters (JSF) geland op Nederlandse bodem. De JSF's geven niet alleen een kwaliteitsimpuls aan de Nederlandse luchtvloot, ook het Brabantse bedrijfsleven vaart er wel bij qua banen en omzet. Mario Verbeek, commandant van Logistiek Centrum Woensdrecht, geeft tekst en uitleg in het tv-programma Booming Brabant.
“Een fantastisch geluid”, zegt Mario Verbeek als in Booming Brabant de beelden van een opstijgende JSF worden getoond. Vanaf 2019 komt het onderhoud van de motoren van de 37 Nederlandse en de Italiaanse JSF’s in Woensdrecht te liggen. “Het is een belangrijk en een intensief gebruikt onderdeel. Daarnaast heeft Aeronamic uit Almelo, dat het onderhoud van de hulpmotoren verzorgt, plannen om zich in Brabant te vestigen”, vult Verbeek aan.

Scherp
Volgens de commandant heeft een JSF ongeveer 700 onderdelen die regelmatig voor onderhoud naar binnen moeten. “Veel landen proberen nu onderhoudsorders in de wacht te slepen. Voor het onderhoud van de motor zijn Noorwegen,Turkije en Nederland de belangrijkste Europese landen. Daarmee zijn we dus in concurrentie. Het werk moet snel en betaalbaar gebeuren. Dat houdt ons scherp.”

Om in 2019 de onderhoudsklus van de JSF-motoren te klaren wordt op vliegbasis Woensdrecht een nieuwe hal gebouwd. “Dat doen we samen met de motorfabrikant Pratt & Whitney. Verder is het een gezamenlijke investering van het ministerie van Defensie, het ministerie van Economische Zaken en onze provincie. Alles met het oog op de uitbreiding van onze business”, legt Verbeek uit.

Netwerk
Onlangs 'slechtte' gedeputeerde Bert Pauli met een druk op de knop de hekken rondom de vliegbasis. “Het is de bedoeling dat ondernemers uit de omgeving en defensie-onderdelen meer gaan samenwerken. Onder meer door zich te vestigen op het terrein en gebruik te maken van elkaars netwerk. Door innovatief te zijn en intensief samen te werken ontstaat er nieuwe business. En dat is weer goed voor de werkgelegenheid”

“Alles bij elkaar opgeteld levert de komst van de JSF naar Nederland in totaal 1600 banen op en een mogelijke omzet van 13 miljard”, becijfert Verbeek. “Het onderhoud in Woensdrecht levert sowieso 300 banen op. Brabant is per definitie sterk vertegenwoordigd in de luchtvaart. Als we met elkaar de kansen pakken, dan zouden we zomaar eens de helft van de 1600 banen naar Brabant kunnen halen.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.