Brandweer heeft druk met meldingen wateroverlast

CUIJK - "Extreem. Heel erg druk", zegt woordvoerder Leo Huijs van de brandweer in Noordoost-Brabant. Tussen vier uur maandagmiddag en negen uur maandagavond werd de hulp van de brandweer 120 keer ingeroepen voor met name gevallen van wateroverlast. Alle beschikbare mensen en middelen werden ingezet om de wateroverlast in het land van Cuijk en Uden na de extreme regenval te bestrijden.

“Ondergelopen kelders en garages in de omgeving Cuijk en Boxmeer en later ook in Uden, Oss en Lith waren het grootste probleem”, geeft Huijs aan. Ook waren er in Stevensbeek, Beugen, Mill, Oss en Uden volgens hem een aantal brandjes na een blikseminslag.

Het opvallendste voorval noemt hij een auto op de Beersebaan in Cuijk die strandde in het regenwater. Een vrouw kon door de brandweer uit het voertuig worden gehaald. Een man wist zelf uit de auto te komen. Dinsdagochtend is de tunnel daar weer droog, zo constateerde onze verslaggever die te plekke was:


Heel veel brandweerlieden in touw
In totaal waren maandag in het land van Cuijk en Uden 200 tot 300 brandweerlieden in touw nadat twee wolkbreuken in korte tijd voor veel wateroverlast zorgden. “Dat aantal maken we zelden mee”, geeft Huijs aan. De storingsprocedure 'extreem weer' werd dan ook ingesteld. Iets wat maar af en toe gebeurt.

Het grootste probleem was volgens de brandweer dat het riool het vele water niet kwijt kon. “Je blijft dan water rondpompen. Als je water hebt weggepompt, loopt het weer naar binnen”, legt Huijs uit. "In woonwijken zag je dat het vele water tussen verkeersdrempels bleef staan."

Vijf centimeter water
Slagerij Hermanussen in winkelcentrum Maasburg in Cuijk had maandag rond halfvijf te maken met zo'n vijf centimeter water in de zaak. "Het water kwam aan alle kanten omhoog", zo vertelt een medewerkster dinsdagochtend, maar inmiddels is alles weer spik en span in de zaak.

Op het gemeentehuis in Cuijk hielden ze het maandag ook niet droog, maar ook daar is dinsdagochtend alles weer in orde.

Honderd meldingen bij verzekeraar
Bij verzekeraar ZLM kwamen na het noodweer van maandag honderd schademeldingen binnen. Een woordvoerder schat het schadebedrag op zo'n anderhalve ton. De meeste meldingen van waterschade kwamen uit Tilburg. In Dongen, Goirle en Loon op Zand was er nog sprake van vijftien schades door blikseminslag.  

Deel dit artikel: