'Deze mensen verdienen meer dan een paaltje met een nummer', doden Vrederust krijgen weer een naam,

HALSTEREN - Het is misschien wel één van de best verborgen plekken in onze provincie: De begraafplaats van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren. Maar het oude kerkhof ligt er sinds jaar en dag verwaarloosd bij. Vooral de oude veldjes met de anonieme graven van patiënten moeten het ontgelden. Tot verdriet van een aantal vrijwilligers, die het kerkhof daarom nu gaan opknappen.
Betonnen paaltjes met een nummer markeren de plekken waar decennialang de patiënten van Vrederust werden begraven. Het ziekenhuis werd begin vorige eeuw gesticht voor de opvang en behandeling van vooral Zeeuwse patiënten. Inmiddels maakt de instelling deel uit van GGZ West Noord-Brabant.  

Historisch erfgoed
Joost de Bont is ruim 40 jaar psychiatrisch verpleegkundige bij Vrederust. Hij ziet het als zijn persoonlijke missie om het kerkhof uit de vergetelheid te halen en vooral de 'vergeten' patiënten weer een naam te geven. "Deze plek is meer dan alleen een begraafplaats. Het vertelt het verhaal over de geschiedenis van Vrederust", benadrukt Joost de Bont.

"Vanaf de eerste dag dat ik hier rondliep, heb ik altijd een knoop in mijn buik gehad. Ik wist dit is niet goed'', aldus De Bont. Volgens de verpleegkundige hadden de psychiatrisch patiënten van vroeger het extra moeilijk omdat ze er vaak alleen voor stonden. Ze kregen nauwelijks bezoek en ze moesten het doen zonder medicijnen.

De begraafplaats is officieel nog steeds in gebruik. Maar grote stukken zijn nauwelijks onderhouden. Graven worden overwoekerd door planten en naamloze grafpaaltjes liggen her en der verspreid.  

Eerbetoon
Inmiddels hebben zich de eerste vrijwilligers bij Joost de Bont gemeld. "We gaan zorgen dat de boel er weer netjes uit komt te zien", zegt de verpleegkundige. "Maar belangrijker nog is het monument ter nagedachtenis aan de begraven patiënten dat er komt. Dat wordt een hard stenen plaat met een gedicht dat vertelt waarom we de namen zichtbaar willen maken."

De namen die bij de graven horen, staan in boeken die straks voor alle bezoekers makkelijk toegankelijk zijn. "Deze mensen verdienen veel meer respect dan een paaltje met een nummer", aldus Joost de Bont.