Bij internetbedrijf Netvlies in Breda zijn de medewerkers gewoon ‘eigen baas’

EINDHOVEN - Geen baas die je opdrachten geeft of op zijn horloge kijkt als je om vijf uur naar huis gaat. Bij internetbedrijf Netvlies in Breda hebben zelfsturende teams het voor het zeggen. Medewerkers kiezen hun eigen projecten, stellen zelf doelen op en maken prognoses over de omzet die ze willen gaan halen.
“Het is een soort intern ondernemerschap waarbinnen mensen eigen verantwoordelijkheid nemen, hun eigen tijd bepalen en zelf keuzes durven te maken”, omschrijft directeur Philip Lomans de bedrijfscultuur bij Netvlies in het tv-programma Booming Brabant.

Minder betrokken
“Na een periode van snelle groei ontwikkelde onze organisatie richting een klassiek model met managementlagen. We kregen onder meer projectmanagers en teamleiders. Tegelijkertijd merkten we dat de betrokkenheid van onze medewerkers steeds minder werd en er minder verantwoordelijkheid werd genomen. Mensen werden ook op projecten gezet waarvoor ze zelf niet zouden kiezen”, legt Lomans het vertrekpunt voor de zelfsturende werkwijze uit.

Iedereen is manager
Uit cijfers blijkt dat een derde van de Nederlandse beroepsbevolking (in totaal 7,3 miljoen) de term manager voert. “Iedereen die mensen aanstuurt is tegenwoordig manager. Het gaat niet om mensen aan te sturen, maar volgens onze visie om binnen een onderlinge samenwerking elkaar te coachen, begeleiden en feedback te geven.”

Netvlies gooide het roer om. In plaats van te denken in afdelingen, kwamen de activiteiten van het bedrijf centraal te staan. Lomans: “Medewerkers kiezen zelf voor de activiteiten en projecten die ze willen aanpakken. Daardoor creëren we eigenaarschap. Ze voelen zich verantwoordelijk voor het project, tonen meer initiatief en durvenbeslissingen te nemen. Dat gebeurt op een natuurlijke manier, er is geen manager die dat op zich neemt. Een team bestaat uit meerdere disciplines. Ook de klant schuift regelmatig bij zo’n team aan.”

Eigen doelen
Medewerkers bepalen aan het begin van het jaar hun eigen doelen. “Op alle gebieden: van de omzet, het aantal projecten tot persoonlijke ontwikkeling. Senior-medewerkers begeleiden de beginnende professional, een soort mentorschap.”

Lomans zit zelf niet eens meer bij sollicitatiegesprekken. “De medewerkers weten veel beter wie in hun team past. Als directie zijn we inmiddels de onderste laag van het bedrijf. We zorgen alleen nog dat de werkomstandigheden voor de medewerkers in orde zijn, zoals het platform om te werken, coaching en opleiding.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.