Huis isoleren of verbouwen? Met Woonconnect scheelt je dat veel tijd, energie én geld

EINDHOVEN - Dubbele beglazing in je huis? De zolder isoleren? Of je huis verbouwen om er ook na je pensioen te kunnen blijven wonen? Veel mensen willen graag, maar weten niet hoe ze het moeten aanpakken. Woonconnect streeft naar een database met - op termijn – honderdduizend Brabantse woningen, zodat je zelf eenvoudig een plan kunt maken en de kosten kunt berekenen.
Aart Wijnen van architectenbureau De Twee Snoeken uit Den Bosch is de bedenker van Woonconnect. “Het is een computerprogramma met 3D-afbeelding van verschillende type woningen. Daarin leggen we ook de bouwfysische waarden in vast, zoals informatie over de licht, wamte en vocht. Wil je bijvoorbeeld je vloer isoleren, een nieuwe cv-ketel aanschaffen of je zolder isoleren, dan rekent Woonconnect uit wat het voor jouw huis kost, wat de ennergiebesparing is en wanneer je de investering hebt terugverdiend”, legt Wijnen uit.

Besparing
In het programma kun je volgens Wijnen ook spelen met de informatie. “Zo kun je bijvoorbeeld de grootte van het gezin invoeren en ook dat de gezinsleden regelmatig en lang onder de douche staan. Bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel past het programma de besparing en de terugverdientijd aan.”

Door de kosten, besparing en de terugverdientijd inzichtelijk te maken, zullen mensen eerder overstag gaan om bijvoorbeeld hun huis te isoleren of te verbouwen. Ook verbouwingen om woningen levensloopbestendig te maken zijn in te voeren. “Een slaapkamer van boven naar beneden of een tussenmuur plaatsen? Veel mensen vinden zo’n verbouwing een hoop gedoe. Daarom zien ze er vaak vanaf. De kosten zijn in het programma vooraf te berekenen. Bovendien krijgen mensen er veel woongenot voor terug.”

Database
Woonconnect deed een proef in de Eindhovense wijk Woensel. Wijnen: “We hebben vijfduizend woningen gedigitaliseerd en in onze database gezet. De wijk is bovendien exemplarisch voor veel wijken in Nederland. Er staan in Nederland 2,4 miljoen woningen die seriematig kort na de oorlog zijn gebouwd. Die zijn met eenvoudige ingrepen goed en goedkoop te verduurzamen zijn. Er zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden of de provincie en andere partijen zo’n operatie willen steunen en financieren.”

Het type woningen in de database Woonconnect kunnen als sjabloon dienen voor mensen die hun huis willen verbouwen of isoleren. Het is de bedoeling dat de database in 2020 is gevuld met informatie van ongeveer honderdduizend woningen in Brabant. “De vijf grote steden in Brabant hebben hun medewerking toegezegd. Uiteindelijk willen we alle achthonderdduizend Brabantse woningen in deze database hebben.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.