Luchtmacht presenteert resultaten JSF aan omwonenden Volkel: 'We moeten trainen en blijven vliegen'

VOLKEL - "Op een gegeven moment zijn de F-16's zo oud en versleten, dat ze uit de lucht komen vallen", lacht een omwonende van de vliegbasis Volkel. "Ik weet niet wat gevaarlijker is." Zo'n veertig omwonenden kwamen donderdagavond naar een avond van de luchtmacht, die de resultaten presenteerde van de belevingsvluchten van de JSF.
Die vluchten waren vorige week en het was de eerste keer dat het nieuwe jachtvliegtuig in Volkel was te zien. De resultaten van de belevingsvluchten zijn al langer bekend. De omwonenden konden meedoen aan een enquête en op vijf plaatsen werd het geluid gemeten. De JSF produceerde gemiddeld drie decibel meer geluid dan de F-16, maar dat wordt niet zo ervaren, zo bleek uit de resultaten.

'Meer last'
Een aantal omwonenden gaf donderdagavond aan meer last te hebben van de JSF. "Het gaat ook om de frequentie", zegt een omwonende. "Ik heb wel eens geteld dat er zestien F-16's vertrokken, daar hadden we echt veel last van."

Maar andere omwonenden maken zich helemaal geen zorgen. "Ik hoor het verschil eigenlijk niet eens. En de luchtmacht heeft hier een duidelijk verhaal over gehouden." Hoewel sommige andere aanwezigen nog een beetje wantrouwend waren over de resultaten van de geluidsmetingen.

'Blijven vliegen'
"We willen u echt niet voor de gek houden", reageerde kolonel Geert Ariëns. "Daar hebben we geen belang bij." Ariëns benadrukte de noodzaak van de vluchten met de JSF. "Wij hebben ook een opdracht om u te beschermen. We doen dat met gevaar voor eigen leven. Daarom moeten we trainen. Dus we blijven vliegen."