Alle hens aan dek voor brandweer, waterschappen, verzekeraars en gemeente Boxmeer

EINDHOVEN - De (nasleep van de) nattigheid blijft diverse instanties bezig houden. De brandweer heeft voorlopig het ergste achter de rug, maar heeft wel enkele zeer drukke dagen gehad. De waterschappen, de verzekeraars en de gemeente Boxmeer zijn er voorlopig niet klaar mee.

Bij verzekeringsmaatschappij Interpolis in Tilburg, dat veel klanten in Brabant heeft, is de afgelopen week 2,5 miljoen euro schade geclaimd. Meer details kon een woordvoerster niet geven.

Ook veel meldingen bij ZLM
Verzekeringsmaatschappij ZLM kreeg donderdag en vrijdag uit Boxmeer en omgeving twintig schademeldingen binnen na het noodweer van donderdagavond. Volgens de directeur Verzekeringszaken bedroeg de gemiddelde schade 4000 euro.

De hele afgelopen week kwamen uit heel Brabant bij ZLM 120 meldingen binnen. Ze betroffen schades aan onder meer daken, dakkapellen en kelders. De totale geclaimde schade loopt in de tonnen, zo zegt de woordvoerder.

Ook bij de gemeente Boxmeer regende het, schademeldingen welteverstaan. Tientallen mensen maakten gebruik van de mogelijkheid op de gemeentelijke site om kenbaar te maken wat hun problemen waren die zijn ontstaan door de regen.

Ook druk voor brandweer
De brandweer in Noordoost-Brabant was tot zeven uur vrijdagmorgen in de weer in de regio Boxmeer. In totaal 125 meldingen waren er sinds donderdagmiddag binnen gekomen. Er werden een stuk of vijftien wagens en 125 mensen ingezet. In Zuidoost-Brabant had de brandweer het veel minder druk dan eerder deze week in met name Asten.

Alle hens aan dek voor waterschappen
Voor medewerkers van de waterschappen Aa en Maas en De Dommel is het eveneens alle hens aan dek. Al dagen- en nachtenlang houden ze gemalen in de gaten, regelen ze de aan- en afvoersystemen van water, plaatsen ze extra pompen en maaien ze waar mogelijk. Sinds donderdagavond stroomt regenwater al naar waterbergingsgebied Starkriet. De bergingsgebieden Bakelse Beemden en Diesdonk zijn voorbereid om in te zetten, maar inmiddels is in het werkgebied van Aa en Maas het peil van de Aa en de Bakelse Aa wat gezakt.

Dode vissen in werkgebied De Dommel
Waterschap De Dommel meldt op zijn site dat veel beken en sloten nog vol zitten. Ook zijn hier en daar vissen gevonden die zijn dood gegaan door zuurstoftekort. Het waterschap kondigt aan dat in beeld wordt gebracht wat de oorzaak van de wateroverlast is geweest en hoe hierop is ingespeeld.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie vroeg de waterschappen donderdag al maatregelen te nemen om water sneller af te voeren.
Meer over dit onderwerp:
noodweer wateroverlast schades
Deel dit artikel: