Stuifmail zondag 5 juni: over naaktslakken en muskusratten

EINDHOVEN - Wekelijks verhaalt boswachter Frans Kapteijns uit Oisterwijk over wat de natuur te bieden heeft. Luisteraars kunnen vragen stellen via stuifmail@omroepbrabant.nl. Deze zondag besteedt de boswachter onder meer aandacht aan het lieveheersbeestje, de muskusrat en een vrijpartij van naaktslakken.
Lieveheersbeestje
Op de foto lijkt een bijna prehistorisch beestje te staan, maar het is er toch een van deze tijd. Het is namelijk de larve van het lieveheersbeestje. Een heel belangrijk beestje voor de tuin van Hans van Oorsouw, want deze larve lust net als het volwassen diertje heel graag luizen!

Meikever
Dhr. Ton van de Wouw vraagt zich af waarom hij de laatste jaren zo weinig meikevers ziet. In zijn p.s. geeft hij eigenlijk zijn een goed antwoord op de vraag, want hij ziet veel vogels, waaronder merels en spreeuwen in zijn grasmat prikken.

Dat doen die dieren op jacht naar engerlingen en dit zijn de larven van meikevers. Als die teveel worden opgegeten, komen er ook geen volwassen insecten, en dus geen meikevers. Overigens is dit een leuke vraag, want dit jaar krijg ik heel veel meldingen van meikevers. Het is dan ook een goed meikever jaar geweest.

De houtduif
De Buuf vraagt zich af hoeveel eieren houtduiven per jaar kunnen leggen. In principe legt een houtduif per broedsel twee eieren. Daarnaast hebben ze in principe drie legsels, maar zoals gezegd vorige week kunnen ze meerdere legsels per jaar hebben. Vijf legsels per jaar komt wel eens voor en dus leggen ze tien eieren.

Vrijpartij tussen naaktslakken
Op de foto zie je een rups aan een soort draadje hangen en Carel Kuijten vraagt zich af wat dat betekent. Carel heeft het mooiste uit het leven van een naaktslak gemist, want wat hij ziet is het restant van een naaktslakkenvrijpartij. Als twee naaktslakken gaan paren, dan hangen zij vaak rond elkaar verstrengelt aan een draad aan een tak of ander voorwerp.Het vrijende stel kronkelt om elkaar heen. Het slijm vormt een draad waaraan het paar naar beneden tolt. Al tollend komt uit beide diertjes het mannelijk geslachtsdeel tevoorschijn. De penis van een naaktslak is een gespierd orgaan. Als de grote aardslak het ding tijdens het paren volledig uitrolt, is het vier tot vijf keer langer dan de slak zelf.

Muskusrat
Op de foto zie je inderdaad een muskusrat. Twijfelde eerst een beetje aan de grote van het dier, maar verder heeft het duidelijke kenmerken van een muskusrat. De maximale lengte van zo’n dier is veertig centimeter. Daarnaast kan de staart, die sterk, zijdelings is afgeplat, een maximale lengte hebben van 28 centimeter.

Muskusratten komen van nature voor in Noord-Amerika. In het begin van de twintigste eeuw zijn ze naar Europa gehaald voor twee functies, ten eerste jachtdier en ten tweede voor de pelsdierboerderijen. De vacht van de muskusrat is namelijk een gewild bont.

Boomklevers
Herman Schellekens heeft vijf filmpjes over de familie boomklever gemaakt en doorgestuurd naar mij. Drie of vier van deze filmpjes ga ik plaatsen.De Nederlandse duinen
Tien procent van de Europese kustduinen en negentig procent van de Europese binnenlandse stuifzanden ligt in Nederland. Deze natuurgebieden staan onder druk, maar mede dankzij enkele Europese LIFE-projecten wordt er gewerkt aan behoud van biodiversiteit.

Natuurbeheerders, beleidsmakers en onderzoekers uit de hele EU komen nu naar Nederland om kennis over beheer en herstel van duinsystemen uit te wisselen. In enkele artikelen van het tijdschrift Duin staat beschreven wat in de Nederlandse kustduinen via LIFE is uitgevoerd.

De groene specht
Hij is een buitenbeentje onder de Nederlandse spechten. Hij roffelt nauwelijks, is glanzend groen en zit liever op de grond dan in een boom: de groene specht. De zachte winters van de afgelopen jaren hebben deze lachende miereneter goed gedaan. Het aantal groene spechten neemt toe.

Wil je bij jou in de buurt zelf eens een groene specht ontdekken? Op deze pagina van Waarneming.nl kun je zien waar in de buurt groene spechten zijn gezien. Tekst: Vogelbescherming Nederland

Gedicht
De winnaar van deze maand is…. Gert-Jan van den Bemd.

Werelds

Je zegt ga met me mee
naar ‘t eind van de wereld.

Ik sluit mijn ogen en zie
betonplaten, asfaltbanen,
stroken zand en kleiplateaus,
bergen van ijsschots en scheve
rotsformaties, huizenhoog
en laag aan wolken krabben.

Ik verstop mijn neus in jouw haar
ruik bossen van frisse lucht,
zeeën van vluchtig water
en vlaktes van vaste grond.

Glad, nat,
dor, plat,
hol, bol.
Alles tolt, ik sta paf.
In mijn oren ruist gefluister,
kraakt de donder in hard gelach.

En dan…

Ongehoorde stilte.

Het is te veel, maar ik zeg ‘t toch:
De aarde draait om jou.
Meer over dit onderwerp:
stuifmail slakken muskusratten