PVV: jaag man die met katten smeet uit Noordbrabants Museum

DEN BOSCH - De PVV-fractie in provinciale staten van Brabant staat op z'n achterste benen omdat de Belgische kunstenaar Jan Fabre een wandkleed maakt voor het Noordbrabants Museum. Fabre is in eigen land omstreden omdat hij in 2012 bij wijze van kunst met katten smeet. Eén van de dieren werd blijvend kreupel en Fabre werd door dierenliefhebbers aangevallen met knuppels.
Jan Fabre is een veelzijdig kunstenaar. Hij is operamaker, theaterregisseur, performancekunstenaar, choreograaf, schilder , beeldhouwer, installatiemaker en filmproducent.

Gooien met katten
Hij staat er om bekend dat hij altijd grenzen opzoekt. In 2012 liep hij tegen zo'n grens aan. In dat jaar werden onder zijn leiding in het stadhuis van Antwerpen katten in de lucht gegooid voor een film.

Hoewel de stad Antwerpen aanvankelijk toestemming gaf voor dit project tekenden het stadsbestuur en de dierenbescherming protest aan toen duidelijk werd wat er gebeurde. Eén van de katten raakte blijvend kreupel.

Geen dierenmishandeling
Fabre bood zijn excuses aan maar bleef volhouden dat het geen dierenmishandeling was maar kunst. Het project leidde tot een storm van protest en een haatcampagne in Belgie. Jan Fabre werd tijdens een wandeling in een park door zeven mannen met knuppels in elkaar geslagen. Fabre kreeg een tijd politiebewaking.

De PVV-fractie vraagt aan Gedeputeerde Staten opheldering. Volgens de partij laat hij ook spinnen door een doolhof van scheermessen lopen. "Dat gebeurt met een schokkende mate van nonchalance ten aanzien van dierenwelzijn", aldus de PVV.

Nooit meer in Brabant
De fractie wil dat het provinciebestuur 'de narcistische dierenbeul het Noordbrabants museum uit jaagt en er voor zorgt dat hij in Brabant nooit meer iets met door provinciaal geld gefinancieerde kunst te maken krijgt'.

De directie van het Noordbrabants Museum moet van de PVV aangesproken worden "op haar onsmakelijke en misplaatste keuze voor een opdracht en tentoonstelling van Jan Fabre".