'Best wel gaaf eigenlijk', YouTubers gaan steeds verder voor de kijkcijfers

EINDHOVEN - Het is een miljoenenbusiness: YouTube. Bekende YouTubers en vloggers mogen niet vertellen hoeveel geld ze verdienen aan de online video's. Maar duidelijk is dat 'partners' van YouTube tussen de dertig cent en vier euro per duizend views krijgen. Dat kan dus flink oplopen bij een goed bekeken kanaal. De gevestigde vloggers hebben honderdduizenden volgers, nieuwe Youtubers doen dan ook de gekste dingen om in de picture te komen.
Willem Vink uit Sambeek, de treinsurfer, is zo'n beginnende YouTuber. Sinds zijn video op een trein van Veolia is hij het gesprek van de dag bij jongeren.

Jongeren vinden het te gek
De meeste jongeren vinden de actie van de 18-jarige Willem Vink te gek. ''Ik vind het best wel gaaf eigenlijk omdat ik het zelf niet zou durven'', zegt een meisje die de video gezien heeft. En op de vraag of het niet gevaarlijk is: ''Ja, nou en?''.

Een ander vindt dat vlogs te ver gaan, toch kijkt ze ernaar: ''Het is wel iets bijzonders eigenlijk''. Toch is niet iedereen heel enthousiast: ''Ik vind het raar dat hij op de trein springt. Ik ga hem nu niet volgen, hij heeft te weinig video's''.

Half miljoen per jaar
Exacte cijfers over reclame-inkomsten ontbreken maar een ruwe berekening is te maken. De grootste YouTuber van Nederland is Enzo Knol. Dagelijks worden zijn video's één miljoen keer bekeken. Knol verdient geld aan de advertenties die voor, in en naast zijn video's komen te staan.

Van de miljoen kijkers heeft gemiddeld de helft adblockers aanstaan waardoor de YouTuber er niks aan verdient. Dan kom je uit op een half miljoen kijkers waar geld aan verdiend wordt. Per duizend views krijgt een vlogger zoals Enzo Knol zo’n 3 euro. Dan kom je na een simpele rekensom uit op 1500 euro per dag, een maandloon van 45.000 euro en een jaarlijks inkomen van ruim een half miljoen euro.

Eigen webshop
Voor Enzo Knol en andere grote YouTubers is dit niet de enige inkomstenbron. Zo heeft hij zijn eigen webshop met shirts, petjes en truien en zijn er betaalde meet en greets.

Treinsurfer Willem Vink heeft na één dag bijna 400.000 views met zijn video gehaald. Daarmee heeft hij al snel duizend euro binnengesleept.

Aangifte
Transportbedrijf Veolia heeft donderdag aangifte gedaan tegen de 18-jarige vlogger uit Sambeek.
Meer over dit onderwerp:
willem vink treinsurfen vloggen vloggers sambeek