Scheidend GGD-arts Jos van de Sande: 'Over 20 jaar is het gebeurd met de Brabantse veehouderij'

EINDHOVEN - "De politiek nept ons waar we bij staan." Dat zegt scheidend GGD-arts Jos van de Sande over de manier waarop de provinciale politiek het probleem van de intensieve veehouderij in Brabant aanpakt. Van de Sande kreeg als GGD-arts te maken met de Q-koorts. "Dat heeft van mij een beetje een actievoerder gemaakt", zegt hij terugblikkend.
Van de Sande deed zijn uitspraken in het radioprogramma 'Alles Mag op Zaterdag' van Omroep Brabant. Deze week kreeg Van de Sande de provinciale onderscheiding 'Hertog Jan' voor zijn werk bij de GGD. Hij grijpt zijn afscheid aan om nog eens te benadrukken hoe gevaarlijk al dat vee in Brabant is voor de volksgezondheid.

Wakker
"Als we doorgaan met zoveel dieren zo dicht bij elkaar en zo dicht bij mensen, dan is het risico groot dat er weer iets anders komt", zegt hij, verwijzend naar de Q-koorts. Van de Sande had aanvankelijk de indruk dat de politiek wakker geschrokken was door de Q-koorts-epidemie, die minimaal 74 levens kostte. "Maar als ik nu zie dat er ruim baan gemaakt wordt voor grote geitenhouderijen in Herpen en Rossum, daar begrijp ik helemaal niks van." Hij vindt dat de politiek zich verliest in details en om de hete brei heendraait.

Cholera
Met een verwijzing naar de geschiedenis zegt Van de Sande: "Verstandige artsen lopen voor de troepen uit." Hij verwijst naar artsen die in de 19e eeuw pleitten voor het dichtgooien van kanalen en aanleg van riolering in de strijd tegen cholera. "Daar was toen nog geen wetenschappelijk bewijs voor, maar het werkte wel."

Industrieterreinen
Volgens Van de Sande is het over 20 jaar gebeurd met de Brabantse veehouderij. Hij ziet alleen nog een plaats voor kleinere familiebedrijven. Grote bedrijven moeten volgens hem naar industrieterreinen of naar landen waar meer ruimte is.

Ondanks het feit dat hij nu met pensioen is, en niet meer bij de GGD werkt, blijft hij zich bemoeien met de toekomst van de veehouderij in Brabant. "Ik vrees dat ik dat niet kan laten", zegt hij.
Meer over dit onderwerp:
veehouderij q-koorts jos van de sande ggd