‘Johan van Laarhoven terughalen uit Thailand', Kamerleden op de bres voor oud-coffeeshophouder

11 juni 2016 om 21:08
nl
Zes politieke partijen in de Tweede Kamer vragen het kabinet in actie te komen voor Johan van Laarhoven, de vroegere baas van coffeeshopketen The Grass Company. Hij is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar cel.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Dat meldt RTL zaterdag. Volgens D66-kamerlid Vera Bergkamp zit Van Laarhoven onder erbarmelijke omstandigheden vast in Thailand. Ze vindt dat Van Laarhoven op korte termijn naar Nederland moet terugkomen.
WitwassenVan Laarhoven woont sinds 2008 in Thailand. Hij werd door de rechtbank in Bangkok veroordeeld voor witwassen van geld dat hij in Nederland heeft verdiend met de verkoop van hasj en wiet. Zijn vrouw kreeg twaalf jaar cel voor medeplichtigheid. Twee jaar geleden werd hij in Thailand opgepakt, na een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie.
ActieD66-Kamerlid Vera Bergkamp eist actie van het kabinet. Zij heeft vooral vragen over het feit waarom een ambassademedewerker aan de Thaise autoriteiten heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. Ze vindt het ongebruikelijk en ernstig omdat je in Thailand zelfs de doodstraf kan krijgen voor dergelijke vergrijpen. De PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren ondersteunen het verzoek van Bergkamp.
VerbodenDe wiethandel wordt in Nederland gedoogd, maar is in Thailand verboden. De brief zorgde ervoor dat Van Laarhoven werd opgepakt. Uiteindelijk is hij in november veroordeeld tot 103 jaar cel voor witwassen van geld verkregen uit drugshandel in Nederland. Van die straf moet hij in ieder geval 20 jaar uitzitten. Zijn vrouw kreeg 12 jaar cel.
HandtekeningenactieOok Nederlandse coffeeshops zijn een handtekeningenactie begonnen voor Van Laarhoven. Zij hebben inmiddels duizenden handtekeningen opgehaald.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.