Zeeland moet de grote mond houden: geen EK voetbal dankzij een Zeeuw

EINDHOVEN - Het is je misschien niet ontgaan: er woedt een flinke strijd tussen Zeeland en Noord-Brabant. De bolus en het worstenbroodje zouden ineens Zeeuws zijn. Het is een ruzie die nergens naartoe gaat. Het is klaar Zeeland. Jullie spel is uit. Jullie doen niet meer mee. Zeeuwen, jullie zijn af.
Wij zullen wel even laten zien waarom die Zeeuwen een toontje lager moeten zingen. Daar is niet eens een uitgebreid onderzoek voor nodig.

Zeeuwen hebben geen internationale sterren
Laten we maar eens cultureel beginnen. Gezellig hoor die muziek van BLØF en Racoon en nationaal gezien doen ze het ook best leuk. Maar buiten de landsgrenzen is het niet veel. Dat doen wij beter met onze internationale sterren Hardwell (twee keer de beste DJ van de wereld) en Tiësto (drie keer de beste). Trouwens ons eigen land is het natuurlijk Guus Meeuwis die jullie Zeeuwse bandjes met gemak overklast.

We zullen ook maar niet over jullie festivals beginnen. Concert at Sea legt het overduidelijk af tegen Decibel, Paaspop en WiSH Outdoor.

Geen EK dankzij een Zeeuw
Qua verstand van voetbal wint Noord-Brabant het natuurlijk met twee vingers in de neus van de Zeeuwen. Jullie hebben niet eens een betaald voetbal organisatie, wij grossieren erin. Misschien had het jullie nog niet bereikt, maar de landskampioen van afgelopen seizoen komt ook ‘gewoon’ uit Eindhoven.

En gaan jullie alsjeblieft niet opscheppen met ‘de bondscoach van het Nederlands Elftal komt uit Oost-Souburg’, want jeetje wat een pannenkoek is dat. Dankzij hem missen wij namelijk EK voetbal. Nee, bedankt vrienden uit Zeeland.

Afhankelijk van Duitsers
Zuidoost-Brabant is één van de slimste regio’s ter wereld en wij hebben dan ook een sterke eigen economie. Jullie moeten het vooral hebben van de Duitsers. Als zij over niet al te lange tijd inzien dat Zeeland niets voorstelt, dan is het gedaan met jullie economie. Sowieso pijnlijk: afhankelijk zijn van Duitsers.

Johnny ‘de nepzeeuw’ Hoogerland
Nog even terug naar de sport. Zoveel bijzondere sporters komen er niet uit Zeeland. Het hele land was in rep en roer toen jullie Johnny tijdens de Tour de France het prikkeldraad in vloog. Ja, hij was inderdaad goed onderweg voor de bergtrui.

Maar eerlijk he, Johnny is geboren in Zwolle, dus geen echte Zeeuw. Sterker nog: wij vinden het een nepzeeuw. Bovendien speelde dit in 2011. Wij hadden tenminste dit jaar nog succes in een grote ronde met Steven Kruijswijk.

Ruzie over bolus
Deze hele ‘fittie’ tussen Zeeland en Brabant begon dus met de bolus. Jullie wilden ineens het exclusieve recht op de bolus claimen, nadat jullie erachter kwamen dat er ook een Brabantse bolus is. Wel of niet Zeeuws: de bolus staat in ieder geval nog niet op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Het worstenbroodje staat dat wel. En ja, jullie zouden graag willen dat het worstenbroodje ook Zeeuws is. Maar de lijst van nationaal immaterieel cultureel erfgoed spreekt toch echt over een Brabants worstenbroodje. Einde discussie.

O, en ook broertjes ruziën weleens. We houden natuurlijk wel gewoon van de Zeeuwen.