Video

Duizenden keverschildjes in mozaïeken Jan Fabre in Noordbrabants Museum

16 juni 2016 om 20:47
nl
Het moeten honderdduizenden keverschildjes zijn die de Antwerpse kunstenaar Jan Fabre verwerkte in zijn serie mozaiëken over de Belgische Congo. De reeks waar hij drie jaar aan werkte, hangt de komende maanden in het Noordbrabants Museum. De expositie past in dit Jeroen Boschjaar omdat Fabre duidelijk herkenbare stukjes Bosch in zijn werken gebruikt.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Fabre kreeg laatst nogal wat kritiek over zich heen. De Brabantse PVV vond dat de tentoonstelling moest worden afgeblazen omdat Fabre in 2012 bij filmopnamen met levende katten liet gooien. Die film is op de tentoonstelling niet te zien maar wel dus de mozaiëken met keverschildjes. De juweelkever wordt in veel landen gegeten. De rugschildjes blijven dan over en zo kwam Fabre aan zijn grondstof.
Koloniale machtDe Belgen waren in de Congo de koloniale macht en die macht werd regelmatig met veel geweld bestendigd. Ook haalden Belgische bedrijven veel van hun grondstoffen uit dit deel van Afrika. Het is een gruwelijke geschiedenis die Fabre aan de orde stelt met kunstwerken die met de precieze details en de kleurrijke keverschildjes gewoon heel erg mooi zijn.
Op de mozaïeken zie je Sunlight-zeep, die met Afrikaanse palmolie werd gemaakt, de haven van Antwerpen, waar veel van de koloniale waren werden overgeslagen en een logo van Cote d'Or dat cacao uit Afrika haalde.
Vogel op schaatsen En wie naar de grote Jeroen Boschtentoonstelling is geweest, herkent makkelijk de Jeroen Bosch-achtige wezentjes die Fabre verwerkte. Die vogel op schaatsen bijvoorbeeld of de fontein uit de Tuin der Lusten.
In oktober komt ook het wandkleed naar het Noordbrabants museum dat Jan Fabre nu in het textielmuseum maakt. Het Noordbrabants Museum vroeg de kunstenaar een nieuw ontwerp te maken voor een op Jeroen Bosch geinspireerd kleed dat in de loop der eeuwen is verdwenen.
Grand Tour De tentoonstelling met Fabre hoort bij de Bosch Grand Tour. Voor het Jeroen Boschjaar hebben alle belangrijke Brabantse musea nu exposities met kunstenaars die geinspireerd worden door het werk van Jeroen Bosch. Het Natuurmuseum Tilburg, het Textielmuseum, het Stedelijk Museum Den Bosch, De Pont in Tilburg, het Van Abbemuseum én het MOTI in Breda.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.