Wolven en beren de dupe van hekken die vluchtelingen moeten tegenhouden

23 juni 2016 om 11:54
nl
Arie Trouwborst van Tilburg University maakt zich zorgen over wolven en beren. Hekken langs de grenzen van landen in Europa en Azië die bedoeld zijn om vluchtelingen tegen te houden, zijn volgens hem funest voor wilde dieren.
Profielfoto van Janssen Hans
Geschreven door
Janssen Hans

Trouwborst is lid van een internationale groep wetenschappers, die dit heeft vastgesteld. De universitair hoofddocent in Tilburg was op onderzoek uitgegaan nadat hij signalen over het dierenleed had gekregen van natuurorganisaties in het buitenland.
Slachtoffer van grenshekkenVooral wolven, beren, lynxen, edelherten en wisenten zijn al slachtoffer geworden van de grenshekken. Ze komen vast te zitten in de afrasteringen, raken een deel van hun leefgebied kwijt of worden gedwarsboomd in hun trekroutes.
Trouwborst en de andere onderzoekers spreken van een onverwacht groot probleem. Ze stellen dat de plaatsing van hekken een forse streep door de rekening van internationaal natuurbeleid zijn. De laatste decennia zijn juist goede afspraken gemaakt om dier en plant te beschermen.
'Schending internationaal recht'De maatregelen om de vluchtelingenstroom in te perken kunnen een schending opleveren van het internationale natuurbeschermingsrecht. Trouwborst en zijn collega’s hebben aanbevelingen bedacht om de negatieve gevolgen van bestaande en geplande hekken zo veel mogelijk te voorkomen en te beperken. Hierbij moet worden gedacht aan eerder overleg plegen met natuurorganisaties, ander materiaal of het tijdelijk opstellen van hekken.
Ze schatten overigens dat er langs landsgrenzen in Europa en Centraal-Azië ongeveer dertigduizend kilometer aan hekken staat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.