Made in China wordt weer Made in Holland, productie terug uit lageloonlanden

EINDHOVEN - Het Nederlandse productiewerk ging de afgelopen jaren massaal naar lageloonlanden, zoals China. Steeds meer bedrijven komen daar nu op terug en halen de komende jaren het productiewerk weer terug naar Nederland, ook wel reshoring genoemd. Capi Europe uit Tilburg is een bedrijf dat over een aantal jaren weer in Nederland wil produceren.

Toine van de Ven is directeur en eigenaar van Capi Europe uit Tilburg. Hij is bezig om de productie van zijn plantenpotten, ongeveer 1 miljoen per jaar, terug naar Nederland te halen. “Net als veel andere ondernemers heb ik destijds ook de stap naar China gemaakt om daar lichtere en goedkopere plantenpotten te laten maken. Het produceren zit de Chinese bevolking in het bloed", zegt hij in het tv-programma Booming Brabant.

Droom
Een aantal jaren is Van de Ven al bezig met de voorbereidingen om de productie terug te halen naar Nederland. Van de Ven: “Het is mijn droom om negentig procent van de productie terug te halen. Binnen vijf jaar moet vijftig procent al mogelijk zijn. Nu wordt het overgrote deel nog in China gemaakt.”

De terugkeer van de productie is niet van vandaag op morgen geregeld. “Ik ben in overleg met de gemeente Tilburg om een bedrijfspand te bouwen. We gaan de productie van de plantenpotten machinaal uitvoeren, ook die ontwikkeling kost tijd.”

Cultuurverschillen
De afstand, cultuurverschillen, fluctuerende dollar en meer stabiliteit in kwaliteit en innovaties waren voor Van de Ven de belangrijkste redenen voor de reshoring. Daarnaast voelde volgens de Tilburgse ondernemer ‘de samenwerking niet goed meer’. “Een westerse handdruk om een afspraak te bezegelen, wordt in de oosterse wereld heel anders uitgelegd. Als een Chinese partner zich kan verbeteren, dan is dat een slimme deal en stapt hij gewoon over”, geeft Van de Ven als voorbeeld.

Momenteel werken er in China 400 mensen aan de productie van de plantenpotten voor Capi Europe. “In China is het handwerk. In Tilburg zullen minder medewerkers zijn, maar ook de machines voor de productie moeten gemaakt en bediend worden. En op logistiekgebied hebben we ook nog veel handen nodig.”

Handelsmerk
Van de Ven spiegelt zich graag aan onze oosterburen. “Duitsland levert goed werk en heeft daar haar handelsmerk van gemaakt. Dat kunnen wij toch ook neerzetten: Made in Holland”, betoogt Van de Ven.  

Wil je meer weten over het terughalen van productie uit lageloonlanden? De University of Tilburg en de Kamer van Koophandel helpen je op weg.

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.

Deel dit artikel: