Werkcentrum verhuist gigantIsch kunstwerk van Den Bosch naar Oisterwijk

24 juni 2016 om 12:35
nl
Twee grote kranen hebben vrijdagmorgen het kunstwerk 'Het Portaal' neergezet bij het Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. Veel Bosschenaren kunnen zich het werk waarschijnlijk wel herinneren van de tijd dat het langs de Zuid-Willemsvaart in Den Bosch stond. Met de verhuizing van het EKWC ging ook 'Het Portaal' mee naar Oisterwijk.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Het Portaal is in 1992 door de Russiche kunstenaars Alexander Brodsky en Ilya Utkien gemaakt voor het EKWC . Het is een stalen geraamte van vijftien meter hoog waar 300 keramische voorwerpen in zijn vastgemaakt.
LeerfabriekMet het plaatsen van het kunstwerk is de verhuizing van het EKWC van Den Bosch naar een oude leerfabriek in Oisterwijk afgerond. Bij het EKWC experimenteren kunstenaars uit heel Europa met keramiek.
De verhuizing naar Oisterwijk heeft inmiddels voor veel ophef gezorgd. Volgens minister Bussemaker heeft het EKWC met de nieuwe standplaats geen recht op rijkssubsidie omdat deze gemeente volgens de regels van het rijk niet bij Brabant Stad hoort. Verschillende politieke partijen hebben daar bezwaar tegen gemaakt maar het is nog onduidelijk hoe dit af gaat lopen.
Drie ton Volgens de Raad voor Cultuur heeft het EKWC voor de komende jaren zulke goede plannen ingediend dat een rijkssubsidie van zo'n drie ton per jaar op zijn plaats zou zijn.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.