Telefoon schadeverzekeraars staat roodgloeiend na noodweer, miljoenen aan schade gemeld

EINDHOVEN - Het is 'the day after' en de schade die de heftige buien van donderdagnacht in vooral Zuidoost-Brabant hebben achtergelaten wordt opgenomen. De telefoon van de verzekeraars staat roodgloeiend laten onder andere Interpolis in Tilburg en ZLM verzekeringen weten. Het Verbond Van Verzekeraars spreekt van een "behoorlijk exceptionele toestand".

De woordvoerder van het Verbond Van Verzekeraars zegt dat met name de hoeveelheid en grootte van de hagelstenen heel bijzonder is. "Het is moeilijk in te schatten op dit moment, maar de schade zal tussen een paar miljoen en vele tientallen miljoenen liggen."

ZIE OOK: Megahagel en schade door heftig onweer in Zuidoost-Brabant: 'Het was echt angstaanjagend'

Het goede nieuws is dat woningen tegen deze schade verzekerd zijn. "Heb je een autoverzekering op basis van Wettelijke Aansprakelijkheid, dan niet", aldus de woordvoerder. "Deze zomer is voor de verzekeraars beroerd begonnen."

Hogere premies?
Of dit ook gaat resulteren in hogere premies, kan nog niet gezegd worden. "Feit is dat er door klimaatverandering meer extreme regen-, hagelbuien en stormen komen. En een hogere schadelast betekent uiteindelijk een hogere premie." De woordvoerder maakt wel de kanttekening dat de hoogte van de premie van meer afhangt dan van het weer.

De schade die de afgelopen weken werd aangericht door het noodweer gevolgd door overstromingen in Oost-Gelderland, Oost-Brabant en Limburg bedraagt ongeveer 20 miljoen.

Honderden bellers
De telefoniste van verzekeraar Interpolis vertelt dat er vrijdagochtend al zeshonderd wachtenden waren. "Mensen met schademeldingen", beaamt ze. Bij ZLM staat de teller deze ochtend op zevenhonderd. "Er is veel schade aan auto's, maar ook aan huizen."

Het zwaartepunt van de storm ligt in 'de band ten oosten van Eindhoven'. Dat bevestigt de woordvoerder van de Veiligheidsregio Brabant-Noord: "Er zijn nog geen schademeldingen bij ons bekend. Volgens mij is de regio Zuid-Oost zwaarder getroffen dan wij."

297 meldingen
Dat vermoeden klopt. De meldingen bij Veiligheidsregio Zuid-Oost stromen sinds donderdagavond volop binnen. "Tussen acht uur 's avonds en een uur 's nachts hebben we 297 meldingen binnengekregen. Op het hoogtepunt van de storm, om negen uur, kregen we 149 meldingen."

De precieze aard van de meldingen kan de Veiligheidsregio Zuidoost nog niet duiden. Wel dat het veelal om wateroverlast gaat. Naar aanleiding van de meldingen zijn veiligheidsdiensten voornamelijk naar Valkenswaard, Someren, Asten en Luyksgestel gestuurd.  

ZIE OOK: 'Het lijkt een oorlogsgebied': auto's, daken en schuttingen naar de knoppen
Deel dit artikel: