'Slachtoffers hagelstorm snel helpen', geld voor zonnepanelen ook gebruiken voor dakreparatie

DEN BOSCH - De provincie onderzoekt hoe zij op korte termijn slachtoffers van de extreme hagelstorm in Zuidoost-Brabant kan helpen. Dit hebben Gedeputeerde Staten besloten na een werkbezoek aan het getroffen gebied door de commissaris van de Koning Wim van de Donk en provinciebestuurder Anne-Marie Spierings. De schade na het noodweer in vooral Zuidoost-Brabant wordt geschat op honderden miljoenen euro's.

De provincie overweegt geld voor te schieten voor zonnepanelen, wat ook meteen gebruikt kan worden om daken te repareren. Ook wil ze het Rijk vragen of er geld uit een potje voor schade bij rampen beschikbaar kan worden gesteld.

Van de Donk en Spierings concludeerden bij hun bezoek aan een tuinder en een melkveehouder in Someren dat de hagelstorm het voortbestaan van deze en andere ondernemingen, ook buiten de landbouw, bedreigt. De Statenfractie van het CDA vroeg al eerder om hulp van de provincie.

De SP in de Tweede Kamer laat weten dat het staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken om hulp heeft gevraagd.  Van Dam brengt woensdag een bezoek aan Joosten Growers, een van de vele gedupeerde bedrijven in Someren. De SP wil dat Van Dam onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn voor zowel particulieren als boeren om de getroffen regio tot rampgebied te verklaren.

Kamerlid Henk van Gerven uit Oss: “In eerste instantie is het aan de getroffen boeren en de verzekeraars, maar vanwege het desastreuze karakter van het noodweer vinden we het goed als de staatssecretaris hierin een rol speelt. Ik wil graag dat hij onderzoekt wat er kan gebeuren voor mogelijk schrijnende gevallen.

'Extreem weer zal vaker voorkomen'
Ook vraag ik me af de pakketten die de verzekeraars aanbieden in combinatie met de brede weersverzekering afdoende zijn voor agrariërs. Door klimaatverandering zal extreem weer vaker voorkomen en daarom moeten we hier goed op voorbereid zijn.”

Tweede Kamerlid Henk Leenders (PvdA) zegt dat hij het bezoek van staatssecretaris Martijn van Dam aan het 'rampgebied' wil afwachten. Hij zegt dat de overheid mensen moet helpen, maar dat het geld ook in Den Haag niet voor het oprapen ligt.

De VVD vindt dat het probleem voor de ondernemers niet wordt opgelost door het gebied als rampgebied te bestempelen. De fractie wil eerst afwachten wat de omvang van de schade is. De partij wil dat de staatssecretaris  gemeenten, provincies en andere betrokken partijen vraagt procedures en herstel zo spoedig af te wikkelen.
Deel dit artikel: