Blowende festivalgangers uit het buitenland mogen naar coffeeshop, staatssecretaris grijpt niet in

TILBURG - De regering gaat niet ingrijpen nu buitenlandse bezoekers van twee muziekfestivals softdrugs mogen kopen in coffeeshops in Tilburg. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff heeft dat dinsdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer. Hij reageerde op CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Zij is fel gekant tegen de tijdelijke opheffing van het verbod voor bezoekers van Roadburn en Woohaa.
Burgemeester Noordanus staat toe dat buitenlanders in Tilburgse coffeeshops softdrugs kopen. Normaal is het voor niet-Nederlanders verboden om hier in coffeeshops aankopen te doen. Noordanus schort die regel tijdelijk op na aandringen van een meerderheid van de gemeenteraad. Roadburn is inmiddels achter de rug, Woohaa wordt komend weekeinde gehouden.

Beslissing terugdraaien
Van Toorenburg probeerde in een debat in de Tweede Kamer de beslissing van Noordanus terug te draaien. Volgens haar heeft de burgemeester die beslissing tegen zijn zin genomen. Het CDA-lid vindt juist dat het softdrugsbeleid streng moet worden gehandhaafd.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff ging niet mee in haar redenering. Volgens hem is de beslissing van de Tilburgse burgemeester 'maatwerk op lokaal niveau' waarover gepraat is door de burgemeester, justitie en de politie. Hij is voorstander van zulk maatwerk en wil dan ook niet ingrijpen.