Opera op de Parade: 'Wil je ook een balletje'

DEN BOSCH - Het houdt het midden tussen een grote massale picknick en een klassiek concert. De Parade in Den Bosch zit op dinsdagavond afgeladen vol met mensen die wel zin hebben in een mooie opera en de geneugten van het leven.
De jaarlijkse Openluchtopera op de Parade wordt uitgevoerd door Opera Zuid en de Philharmonie Zuid-Nederland.

Klapstoeltjes
Sommige bezoekers hebben hun zelf meegebrachte klapstoeltjes al in de loop van de middag uitgeklapt. Op die manier verwierven ze de beste plekken.

Rosé en bier in koelboxen en tupperwarebakjes met de lekkerste hapjes gaan van hand tot hand. "Moet je ook een balletje", vraagt een van de bezoekers. "ze zijn zelf gemaakt, hoor."

Verona aan de Dommel
Voor sommige bezoekers is het hun eerste Opera aan de Parade. Anderen zijn vaste gast. "Nee,  veel verstand heb ik niet van opera, maar ik vind het zo mooi."

Opera Zuid en de Philharmonie Zuid-Nederland voerden dit jaar La Bohème op van Puccini. Voor de jonge Vlaanse dirigent Karel Dereuse is het zijn eerste opera. "Het is een geweldige Italiaanse sfeer. Het ljkt wel Verona aan de Dommel", jubelt hij.

Zoveel mensen
Marcel van Dieren die de rol van Marcello speelt in Puccini's opera is al even enthousiast. "Voor zoveel mensen speel je nooit. In een concertzaal kijken we in een zwart gat. Hier zie je de mensen genieten."

En die waarneming is juist. Een mooie zomeravond, met prachtige muziek en lekkere hapjes. Er is volop genoten. "Het is mijn eerste keer, maar ik kom volgend jaar zeker weer!"