Ioniqa uit Eindhoven zorgt dat meerdere generaties uit dezelfde PET-fles kunnen drinken

EINDHOVEN - Het Eindhovense chemiebedrijf Ioniqa is het innovatiefste bedrijf geworden dat dit seizoen in het tv-programma Booming Brabant te zien is geweest. Sidekick Anne-Marie Rakhorst: ‘Het was geen eenvoudige op gave om uit de negentien innovatieve bedrijven de beste te kiezen. Alle innovaties vanuit Brabant zijn gewoon héél erg waardevol.’
Het bedrijf Ioniqa uit Eindhoven bedacht een procedé waarmee gekleurde PET-flessen hergebruikt kunnen worden. “Met kleurloze flessen was dit al mogelijk” zegt eigenaar Tonnis Hooghoudt, “maar het overgrote deel van de flessen is gekleurd en die verdwijnen normaliter in de verbrandingsoven." Anne-Marie Rakhorst: “Daar brengt Ioniqa verandering in. Hun werkwijze is echt cradle-to-cradle. Ze hergebruiken grondstoffen zonder dat deze hun waarde verliezen

Sportkleding
In de installatie van Ioniqa worden gekleurde PET-flessen en polyester sportkleding met behulp van een magnetische vloeistof de kleur uit het plastic gehaald. Hooghoudt: “Uiteindelijk blijft er een grondstof in poedervorm over die weer gebruikt kan worden voor het maken van bijvoorbeeld nieuwe flessen. Zo kunnen we van generatie op generatie nieuwe flessen of andere artikelen blijven maken.”

Ongeveer een kwart van al onze aardolie gaat op aan het maken van polyester. Met de installaties van Ioniqa kan dat een halt worden toegeroepen. “We willen bereiken dat alle PET-polyester die we gebruiken, ook is hergebruikt.” In Eindhoven staat momenteel nog een testopstelling van de installatie. “Het is de laatste tussenstap op weg naar een fabriek. Hiermee kan Nederland koploper worden in de circulaire economie”, stelt Hooghoudt.

Anne-Marie Rakhorst onderschrijft dat: “We gebruiken te veel schone grondstoffen, daarmee putten we de aarde uit. Dit is een mooie manier waarmee we de kringloop voor het maken van polyester sluiten. Het is zeker niet duurder dan schone grondstoffen en kwalitatief is het even goed polyester. Het is zinloos om schone grondstoffen uit de aarde te blijven halen.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.