Wel of geen Brexit? ‘Ondernemers zijn gewend om zich aan te passen.’

EINDHOVEN - De werkelijke omvang van de schade is nog niet duidelijk, maar zeker is dat de Brabantse economie de pijn van de Brexit gaat voelen. Een derde van de Nederlandse export gaat immers naar Engeland. Toch denkt Peter Struik, voorzitter van de Brabants Zeeuwse werkgeversvereniging, dat het wel mee zal vallen. ‘Ondernemers zijn gewend om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.’
“Kort voor het referendum leek het erop dat Groot-Brittannië binnen de Europese Unie zou blijven. Ik had de Brexit niet meer verwacht”, zegt Peter Struik in het tv-programma Booming Brabant.

Volgens de voorzitter van de BZW en directeur van Fujifilm in Tilburg breekt er een onzekere economische tijd aan. “Grote bedrijven hebben contracten gesloten waarin de voorwaarden zijn vastgelegd. Dat geeft zekerheid. Aan de andere kant zijn ondernemers gewend om zich aan te passen aan nieuwe onzekere omstandigheden. Ik ben ervan overtuigd dat het ook nu weer zal gebeuren.”

Kansen pakken
Struik verwacht niet dat de Brexit veel Brabantse bedrijven de kop gaat kosten. “Ik verwacht eerder bedrijven in Engeland. Daarnaast zullen bedrijven die nu in Engeland zijn gevestigd in toenemende mate kiezen voor het Europese vasteland. Het ministerie van Economische Zaken en de BOM spelen daar nu al op in. We moeten onze kansen pakken.”

De eventuele verhuizing van bedrijven zorgt voor meer werkgelegenheid, zowel voor vaste als tijdelijke arbeidskrachten. Struik presenteerde eerder dit jaar een plan om de onderlinge verschillen tussen vaste krachten en flexwerkers weg te poetsen. “In Nederland zijn de vaste arbeidskrachten te vast en de tijdelijke arbeidskrachten te flexibel. Bedrijven willen wendbaar blijven. Dus meer, minder of andere mensen op sommige momenten.”

Individueel budget
Groot struikelblok zijn de hoge vergoedingen om vaste arbeidskrachten te ontslaan. “Dus kiezen bedrijven eerder voor flexwerkers, terwijl ook vaste medewerkers gewenst zijn.” In het plan van Struik zou elke werknemer, vast of flex, een individueel budget moeten krijgen dat opgebouwd is uit ww-premie, opleidingsbudget en ontslagvergoeding. Tijdens een loopbaan wordt deze pot gevuld. Bij werkloosheid of voor scholing kan een medewerker hierop terugvallen.”

Bedrijven worden hierdoor wendbaar en medewerkers weerbaar, betoogt Struik. “Nu gaan we bijvoorbeeld mensen pas opleiden na een ontslag. Maar een medewerker kan het geld ook gebrujiken om zich op tijd om te scholen.”

Op het plan van Struik kwamen veel positieve reacties, al roept de praktische invulling nog vragen op. “We gaan het plan verder uitwerken. Mogelijk komt er een pilot in Brabant.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.