Data-onderzoeker komt in gespreid bedje terecht: ‘Honderd procent kans op een baan’

EINDHOVEN - Na de zomer beginnen ongeveer 35 studenten in Den Bosch aan de nieuwe masteropleiding Jheronimus Academy for Data Sciences (JADS). Studenten leren er hun weg te vinden in Big Data, de enorme hoeveelheid gegevens die tegenwoordig beschikbaar zijn. Hoofd opleidingen Arjan van den Born belicht in Booming Brabant de kansen voor studenten, maar ook voor Brabantse bedrijfsleven.
“Mobiele telefoon, internet, video-analyses, tekstanalyses produceren dagelijks enorme hoeveelheden data. Dat wordt de komende jaren alleen maar meer. Over vijf jaar is het al vijf keer zoveel en over tien jaar mogelijk vijftig keer zoveel data”, beschrijft Arjan van den Born het speelveld voor de studenten. “We zitten aan de voet van de berg en het wordt alleen maar meer.”

Wat studenten met al die data? Van den Born: “Het is de bedoeling dat uit alle beschikbare data zodanige informatie wordt gehaald dat je er ook iets mee kunt en naar kunt handelen.” Als voorbeeld geeft hij de bakkerij van een kennis. “Zijn bakkerij bakt dagelijks croissants. Vroeger moest hij regelmatig de helft weggooien vanwege het slechte weer of vakanties. Door die data te combineren kan hij beter voorspellen hoeveel croissants of gebakjes hij op een bepaalde dag moet maken.”

Datalab
De JADS in Den Bosch werkt samen met de universiteiten van Tilburg en Eindhoven. De masteropleiding komt in het voormalige klooster Mariënberg in Den Bosch. “Er zijn zeven deelopleidingen. De essentie is van de opleidingen is waardevolle informatie scheppen uit data. Dat kan commercieel zijn, maar ook maatschappelijk. In Tilburg doen we de zachte kant, zoals marketing. In Eindhoven staat de hardere proces- en technische kant cebtraal. Voor het bedrijfsleven gaan we een datalab opzetten in Den Bosch. Daar kunnen ondernemers de mogelijkheden van data ontdekken. Er zijn al contacten met driehonderd ondernemers.”  

Behalve voor de data is er ook aandacht voor belangrijke onderwerpen als privacy, ethiek en eigendom. Wie is bijvoorbeeld de eigenaar van de informatie op een mobiele telefoon? Er is nog geen eenduidige regelgeving.  In de nieuwe opleiding speelt ethiek ook een belangrijke rol. Het correct omgaan met data en een juiste vertaling van de cijfers is cruciaal.”

Volgens Van den Born is de weg voor een afgestudeerde data scientist geplaveid. “Honderd procent kans op een baan.”

Lees alles over de Brabantse economie en 'Booming Brabant' op omroepbrabant.nl/boomingbrabant. 'Booming Brabant' is ook te bekijken via Uitzending Gemist. Ook op het YouTube-kanaal van Omroep Brabant is het wekelijkse businessprogramma te zien.