MS-patiënte Jacqueline Jansen uit Deurne gekort op poetshulp: 'Nu weet ik wat eenzaamheid is'

DEURNE - Schrijven, koken of zelfs door een ordner heen bladeren kan Jacqueline Jansen uit Deurne niet meer. Daarvoor heeft haar ziekte MS haar te veel schade toegebracht. Nu ze nauwelijks meer huishoudelijke hulp krijgt, wordt haar huishouden een rommel en verdwijnt ze in een isolement.
Als we aanbellen bij MS-patiënt Jacqueline Jansen in Deurne, weten we al waar de schoen wringt. Pas na anderhalve minuut gaat de deur piepend open. "Sorry, ik ben niet meer zo snel als een paar jaar geleden." Uiteraard kan Jansen daar zelf niets aan doen.

Bekijk hier: Wat doet jouw gemeente om de huishoudelijke hulp op orde te krijgen?

Haar ziekte maakt dat ze steeds minder dingen zelf kan doen. Ook in het huishouden. Maar tegelijkertijd krijgt ze ook steeds minder huishoudelijke hulp. En dus groeien de stapels was, afwas en rommel met de week. "Ik schaam me zelfs voor mijn woonkamer, want van nature ben ik juist heel opgeruimd."


Recht...
De frustratie is groot bij Jansen. "In de eerste plaats omdat ik het liefst zelf zou willen koken, wassen en strijken. Maar als dat niet gaat heb je hulp nodig. Daar heb ik ook recht op, maar ik krijg het niet. Ook al zeggen de staatssecretaris en de rechter dat de gemeente hier anders mee om moeten gaan, ik krijg geen extra hulp."

Schrijnende verhalen zoals dat van Jansen vinden plaats in bijna de helft van de Brabantse gemeenten. De Centrale Raad van Beroep besloot eind mei dat gemeenten inwoners niet zomaar op huishoudelijke hulp mogen korten als ze hier geen goede redenen voor geven. Ook moeten zij passende hulp bieden als dat nodig is.