Video

Arriva start proef met pinnen in de bus in Tilburg en Den Bosch

5 juli 2016 om 14:00
nl
Busmaatschappij Arriva is begonnen met een proef met pinnen en contactloos betalen in de stadsbussen in Den Bosch en Tilburg. De proef is versneld doorgevoerd vanwege de recente gewapende overvallen op bussen in Tilburg-Noord.
Profielfoto van Juda Peter
Geschreven door
Juda Peter

Doel van de proef is om in oktober contant geld in de avonduren uit de stadsbussen te bannen. In januari 2018 moet, naast de OV-chipkaart, alleen nog maar met de pinpas betaald kunnen worden.
PinautomaatPassagiers zonder ov-chipkaart kunnen bij de proef nu al met hun pinpas een papieren kaartje bij de chauffeur kopen. Op termijn krijgen ook de streekbussen een pinautomaat. Wel blijft het voorlopig nog mogelijk om met contant geld te betalen in de bus.
Technisch hoogstandje Dat er nu pas met een pinpas betaald kan worden in de bus, is volgens Arriva omdat er technisch nogal wat bij komt kijken. De pinautomaat moet via internet met de bank in verbinding staan. En omdat het om een rijdende bus gaat, is dat niet zo eenvoudig als het lijkt. De proef in de Brabantse steden moet uitwijzen of dat altijd goed gaat. De bussen in Tilburg en Den Bosch worden eerst uitgerust met de apparaten, Breda volgt dan snel.
Passagiers"Dan ga ik lopen, ik vind het een slechte zaak", zegt een passagier, wachtend op zijn bus in Tilburg. Zijn mening lijkt de uitzondering, het grootste deel van de mensen op straat snapt de maatregel wel. "Als we niet met onze handen van dat geld af kunnen blijven, dan is er maar één optie", zegt een andere reiziger. "Bij de vaste verkooppunten van Arriva zijn wel gewoon nog buskaartjes met cash te koop", vertelt Roos Zevenboom van Arriva.
De overvallen zijn niet de enige vorm van agressie tegen personeel op de bus. Die bedreigingen en vernielingen worden niet verholpen met een pinterminal. "Het pinnen is maar een onderdeel van het geheel, we hebben een hele mix van maatregelen tegen agressie, zoals goed contact met de politie en camera's."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.