Theater aan de Parade in Den Bosch tot 1 november dicht na vondst asbest; filmzaal definitief dicht

DEN BOSCH - Theater aan de Parade in Den Bosch blijft tot 1 november dicht. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. In het gebouw is asbest aangetroffen. De grote zaal wordt de komende maanden asbestvrij gemaakt, zodat de grote producties die in het seizoen 2016-2017 gepland zijn, door kunnen gaan. Omdat het theater in de zomer van 2017 toch gesloopt zou worden, gaan de andere zalen niet meer open. Ook de filmzaal gaat definitief dicht.

De sluiting betekent ook een aderlating voor het Theaterfestival Boulevard. De organisatie denkt na over een oplossing. De Boulevard leed vorig jaar ook al een strop van 35 mille omdat voorstellingen op het terrein van voormalig veevoederfabriek De Heus niet door konden gaan, ook vanwege asbest.

Een aantal weken geleden ging het theater al dicht omdat er op een aantal plekken asbest was gevonden. Ondertussen is er ook asbest gevonden in de grote zaal en de technische ruimtes. De gemeente gaat dat materiaal verwijderen. Dat duurt tot 1 november.

Tot die tijd zijn er geen voorstellingen. Alleen de kantoorruimten blijven open.Risico voor personeel en bezoekers
Eigenlijk zit er in het hele theater asbest. Een deel daarvan kan volgens de gemeente een risico zijn voor het personeel en de bezoekers. Het gaat dan om brandwerende platen waarin asbest zit. Die zijn in de loop van de tijd door aanpassingen en verbouwingen beschadigd of verweerd.

Een speciaal bureau heeft de afgelopen weken monsters genomen. Daaruit bleek dat er op verschillende plekken in het theater sprake is van verontreinigingen. Het bureau nam ook 22 luchtmonsters af. Daarin trof het geen asbestvezels aan.Omdat Den Bosch een nieuw theater krijgt, heeft de gemeente zich afgevraagd wat op dit moment wijsheid is: helemaal sluiten tot de aan de sloop in de zomer van 2017, helemaal saneren en daarna weer opengaan, gedeeltelijk saneren en gedeeltelijk openstellen tot volgend jaar. Het is gedeeltelijk saneren geworden.

Grote zaal asbestvrij maken
Belangrijk bij de overweging was dat het theaterprogramma 2016-1017 niet zomaar verplaatst kan worden. Er is voor gekozen om in ieder geval de grote zaal asbestvrij te maken zodat grote producties door kunnen gaan.

Andere ruimtes gaan dicht. Er wordt onderzocht of de voorstellingen die daar gehouden zouden worden op een andere plek in Den Bosch door kunnen doorgaan. Ook de filmzaal gaat niet meer open. Daarmee komt een einde aan veertig jaar filmhistorie in Theater aan de Parade.
De directie van Theaterfestival Boulevard heeft ondertussen gereageerd. Die betreurt het dat zo'n belangrijke locatie niet beschikbaar is.

Theaterfestival Boulevard vindt van 4 t/m 14 augustus plaats. Theater aan de Parade is de grootste locatie van het festival en wordt van de kelder tot de bovenste verdieping gebruikt. Zo vormt het theater de backstage voor artiesten en organisatie, worden maaltijden gekookt en geserveerd aan 300 medewerkers, zijn kleedkamers in gebruik voor de acteurs van de voorstellingen op het festivalplein aan de Parade, wordt er gebruik gemaakt van de kantoorruimten en spelen voorstellingen in de grote zaal.In het licht van de aanstaande sluiting en sloop van het huidige theater, was dit jaar een groot aantal voorstellingen voorzien in het Theater aan de Parade. In de grote zaal stonden negen avonden voorstellingen gepland van gezelschappen uit Canada, Engeland, België en Nederland. Ook de openingsvoorstelling van het festival, een wereldpremière van nieuw werk in het kader van de manifestatie Jheronimus Bosch 500, zou daar plaatsvinden.

Grote financiele strop Boulevard
In 2015 werd Theaterfestival Boulevard ook getroffen door een asbest-probleem. Eén dag voor de opening van het festival moest locatie Tramkade (destijds bedoeld als tweede festivalhart) gesloten worden en werden de voorstellingen en andere activiteiten op het laatste moment verplaatst. Het festival liep een financiële schade van ruim 35.000 euro op, waarvan de gemeente 10.000 euro compenseerde. Verwachting is, dat de verplaatsing van de activiteiten dit jaar een veelvoud van de financiële schade uit 2015 zal opleveren.Festivaldirecteur Viktorien van Hulst: “Het is bizar dat Boulevard voor het tweede jaar op rij geconfronteerd wordt met asbest op een belangrijke locatie. Was vorig jaar de timing vlak voor het festival problematisch, nu baart de schaal van het probleem zorgen. Theater aan de Parade is de belangrijkste en meest centrale locatie voor ons festival. De consequenties zijn enorm. Buiten imagoschade voorzien we grote financiële en productionele consequenties. En vind maar eens een zaal in de stad, die geschikt is om 9 avonden grootschalige theaterproducties te tonen aan 800 bezoekers. Dergelijke geluiddichte en verduisterde ruimtes van ruim 1200 m2 en 15 meter hoog liggen niet voor het oprapen.”
Meer over dit onderwerp:
den bosch theater aan de parade asbest
Deel dit artikel: