Anti-Eftelinggroep komt met video tegen Monsieur Cannibale, Gordon en Geert Wilders

KAATSHEUVEL - De actie van 'Stop Oppressive Stereotypes' tegen racistische uitingen van de Efteling is bloedserieus te noemen. In een filmpje op YouTube, staan de attracties Monsieur Cannibale en het Carnaval Festival in het rijtje van slavernij, het verdrijven van de indianen in Amerika en het uitroeien van joden.
De actiegroep opereert in anonimiteit. In het ruim drie minuten durende filmpje laten actievoerders met dierenmaskers op weten dat 'sprookjes niet bestaan, maar racisme wel'.

'Nummer 39 met rijst?'
Voorbeelden van racisme die voorbij komen is een uitspraak van Gordon tijdens een uitzending van Holland Got Talent. Daarin vroeg de zanger grappig bedoeld 'welk nummer' een Aziatische man ging zingen. 'Nummer 39 met rijst?'

Ook aan de 'Meer of minder Marokkanen-uitspraak' van PVV-leider Geert Wilders wordt in de opname gerefereerd. Verder vallen het standpunt van premier Mark Rutte over Zwarte Piet en de uitspraken van republiekein Donald Trump volgens de actiegroep onder racisme.


Kevin P. Roberson
Het filmpje voor 'Stop Oppressive Stereotypes' is gemaakt door journalist Kevin P. Roberson, die zelf zegt niets met de actiegroep te maken te hebben. Hij krijgt het op social media flink te verduren.

Vanwege haatdragende taal is de Facebook-pagina van de actiegroep vorige week verwijderd. Ook een nieuwe Facebook-pagina van de actiegroep is offline gehaald.

'Acties in park'
Stop Oppressive Stereotypes wil dat de attracties in de Efteling worden aangepast. Gebeurt dat niet dan komen er acties in het park. Zo liet de actiegroep eerder weten. De Efteling heeft gezegd graag met de anonieme actievoerders in gesprek te gaan.
Meer over dit onderwerp:
efteling kaatsheuvel racisme 112