Klokken Grote Kerk Breda weer te horen door gloednieuwe kabine

BREDA - Een maand zijn ze niet te horen geweest. De klokken van de Grote Kerk in Breda. Er werd volop verbouwd in de toren en beiaardier Paul Maassen had dus een maand verplicht vakantie. Vrijdag kon hij eindelijk weer aan de slag in een gloednieuw 'kantoor'.
Het ruikt er nog als nieuw, maar dat is niet zo gek, want alles aan de kabine is nieuw, ook het klavier. Het moet nog wel wat beter afgesteld worden en de beiaardier moet er na een maand vakantie ook nog even inkomen. "Maar het voelt eigenlijk al wel heel vertrouwd", aldus Maassen.Verbouwing
Meerdere onderdelen van de toren werden afgelopen maand verbouwd en dat kostte de gemeente 130.000 euro. Niet alleen is er een nieuwe kabine, maar ook zijn de wijzers van het uurwerk opgeknapt. Daarnaast komen er zes nieuwe klokken bij. Die moeten nog gegoten worden. Families uit Breda hebben die klokken aan de Grote Kerk geschonken: "Het zijn wel bekende families, maar ik ga niet zeggen wie het zijn. Daar mogen ze zelf mee naar buiten treden als ze dat willen."

LEES OOK: Voor 10.000 euro hangt er een klok met jouw naam in de toren van de Grote Kerk van Breda

De oude kabine van de beiaardier stond er al bijna honderd jaar. Paul speelde hier samen met zijn vader Jacques op, maar ook zijn opa en overgrootvader speelden in dezelfde ruimte. "Ik denk dat ze deze nieuwe kabine wel mooi hadden gevonden. Het was ook wel een beetje een emotioneel moment toen de eerste zaag in de kabine ging. Het is wel een stukje geschiedenis van jezelf dat dan verdwijnt."

Tentoonstelling
Waarschijnlijk wordt de oude kabine nog ergens tentoongesteld. Waar en wanneer is nog niet bekend. Er wordt nog een geschikte plek gezocht.