Video

Twee jaar na MH17-ramp: 'Het leven gaat door, we proberen er iets moois van te maken'

16 juli 2016 om 18:26
nl
Zondag is het twee jaar geleden dat de MH17 neerstortte in Oekraïne. Alle passagiers, waaronder 50 Brabanders, kwamen om. Willem Lambregts uit Roosendaal verloor bij de ramp zijn broer. Hij gaat niet naar de herdenking die de Stichting Nabestaanden zondag organiseert in Vijfhuizen. "Wij kiezen als familie om het bij onszelf te houden en bij de mensen die dicht bij Bart en Astrid stonden. Liever niet voor een massale herdenking met alle nabestaanden bij elkaar", aldus Lambregts.
Profielfoto van Bergen Manon van
Geschreven door
Bergen Manon van

Willem Lambregts en zijn vriendin Milou Theunis zitten met een drankje bij een strandtent in Zoutelande. De zon schijnt en op de achtergrond kabbelt de zee. Zondag is het twee jaar geleden dat Bart Lambregts en zijn vriendin Astrid Hornikx om het leven kwamen bij de MH17-ramp. "Bart en Astrid gingen twee jaar geleden op vakantie toen ze verongelukten", aldus Lambregts. "Wij zijn nu op vakantie en dat is heel confronterend want dat is hen niet meer gegund".
ZIE OOK: Monument voor slachtoffers MH17 komt niet bij Vliegbasis Eindhoven, maar bij Schiphol
Weer plannen voor de toekomstDe familie Lambregts heeft twee bewogen jaren achter de rug. "Ik denk nog bijna dagelijks aan Bart", zegt Willem. "Een vliegtuig dat overvliegt, een liedje wat je hoort, gewoon de naam Bart: dat blijft altijd een deel van je." Toch is het hen gelukt om het leven weer op te pakken. "Het leven gaat uiteindelijk door en we proberen er iets moois van te maken. Milou en ik maken ook weer plannen voor de toekomst. We zijn begonnen met een bedrijfje, allemaal leuke positieve dingen".
Te veel politieke belangenDe nabastaanden weten nog steeds niet wie er precies verantwoordelijk is geweest voor de ramp. "Het onderzoek blijft een moeilijk onderwerp", aldus Lambregts. Het is eigenlijk van de zotte dat na twee jaar nog steeds niet de onderste steen boven is. Maar er spelen zoveel politieke belangen en daar zijn wij nabestaanden het slachtoffer van". Toch probeert Lambregts dat zoveel mogelijk los te laten. "We zijn ermee geconfronteerd dat het leven heel kort kan zijn dus dan kan je beter aan de gang gaan met positieve dingen en weer vooruit kijken".
ZIE OOK: 'God, doe dit voortaan anders', Luana en Bram zingen voor meneer Bart die omkwam bij ramp MH17
Eigen herdenking Milou Theunis heeft bewondering voor de manier waarop haar vriend en zijn familie omgaan met hun verdriet. "Ze zijn allemaal heel erg dapper geweest na de ramp, er waren veel zwarte dagen. Maar het gaat nu goed en ik ben er trots op hoe ze alles verwerken."
Zondag organiseert de stichting Nabestaanden en herdenking in Vijfhuizen. De familie Lambregts gaat er niet naar toe. "Wij gaan met vrienden en bekenden die ook dicht bij Bart en Astrid stonden, in ongedwongen sfeer barbecuen. We drinken daar een biertje bij en we proosten op Bart en Astrid en op het leven."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.