Ruim 200.000 euro voor drie Brabantse documentaires

18 juli 2016 om 13:00
nl
Drie Brabantse documentaires krijgen een flinke zak met geld van het Mediafonds. Er wordt in totaal 238.000 euro verdeeld over de drie plannen voor een documentaire.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

'Schapenheld' krijgt verreweg het meeste geld. De documentaire van Ton van Zantvoort over de schaapherder Stijn Hilgers uit Goirle heeft van het fonds 120.000 euro gekregen.
Voor 'De Vliegenmepper', een zwarte komedie van Sanne Kortooms uit Den Bosch en Rudi Brekelmans uit Tilburg, is 38.000 euro beschikbaar. Dit is extra bijzonder want is voor het eerst dat het Mediafonds fictie ondersteunt.
Er gaat 80.000 euro naar de film 'Meer eeuwigheid dan ogenblik', over de Tilburgse schrijver en dichter Jasper Mikkers.
Het is waarschijnlijk een van de laatste keren dat regionale documentaires financiële ondersteuning krijgen, omdat het Mediafonds verdwijnt. Er komt wel weer een nieuw fonds, maar dan wordt er geen geld meer gereserveerd voor film en documentaires uit de regio.
Eigen filmfonds oprichtenDe kans is vrij groot dat er dan veel minder Brabantse documentaires worden gemaakt. "Het kan niet anders dan dat dat opdroogt, omdat het erg moeilijk is om op andere plekken geld te halen. Daarom pleit ik er al een tijd voor om in Brabant een eigen filmfonds op te richten, samen met de provincie en wellicht de vijf grote steden", zegt Lout Donders van Omroep Brabant.
De Vliegenmepper en Schapenheld zijn voortgekomen uit de Brabantse Beauties, een initiatief van onder meer Omroep Brabant waar documentairemakers een startbedrag krijgen voor hun film of documentaire. "De Brabantse Beauties hebben de afgelopen jaren als vliegwiel gewerkt voor andere financieringsbronnen, met name het Mediafonds. Met het verdwijnen van dat fonds lijkt het erop dat ook de bodem onder de Beauties wegvalt", aldus Lout Donders.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.