Galid T. liet broer voor dood achter en vluchtte met een schotwond uit vakantiehuisje Hooge Zwaluwe

HOOGE ZWALUWE - Bij de wilde schietpartij in het vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe van vorig jaar is niet alleen Samir T. geraakt door een kogel, maar ook zijn broer Galid. De 39-jarige man uit Antwerpen vluchtte tijdens de schietpartij met een schotwond uit de recreatiewoning, meldt zijn advocaat Peter Plasman aan Omroep Brabant. Galid T. liet zijn broer voor dood achter, omdat hij dacht dat die de ripdeal niet had overleefd.
Galid T. werd vorige week opgepakt voor de dubbele moord en uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt verdacht van 'moord in vereniging' en poging tot doodslag.

'Geen noemenswaardig strafblad'
De 39-jarige Belg zat al sinds februari in een cel in België. Dat was niet voor de dubbele moord, maar voor een klein vergrijp, aldus Plasman. “Mijn cliënt heeft geen noemenswaardig strafblad. Hij zit niet in de drugs en was in eerste instantie helemaal niet bij de deal betrokken. Dat gebeurde pas op de dag van de schietpartij. Wat er daarvoor allemaal is gebeurd, weet hij niet.”

Bij de ripdeal in het vakantiehuisje werden Muljaim Nadzak en No Surrender-captain Brian Dalfour doodgeschoten. Hun kompaan Roy O. uit Breda raakte gewond. De mannen wilden 15 kilo cocaïne ter waarde van bijna vier ton verkopen aan een groepje Belgen: de broers Samir en Galid T., Michael H. en Mohamed L.

ZIE OOK: Huilende Roy O. verrast met nieuw verhaal over bloedbad Hooge Zwaluwe: 'Wist niets van ripdeal'

'Hij besloot te vluchten'
Volgens het verhaal van de Belgen werden ze met tiewraps vastgebonden door het Nederlandse kamp en onder schot gehouden. Vervolgens wisten ze zich te bevrijden waarna de situatie compleet uit de hand liep. “Mijn cliënt zag met eigen ogen zijn broer doodgeschoten worden. Althans, dat dacht hij. Daarom besloot hij te vluchten. Dat lukte, maar hij liep wel een schampschot op.”

Galid T. ontkent in alle toonaarden iets met de dubbele moord te maken te hebben. Uit technisch onderzoek blijkt dat er die dag met vier wapens is geschoten. Wie er heeft geschoten, is niet zeker. Volgens Plasman wordt het voor justitie heel lastig om duidelijk te krijgen wie uiteindelijk de fatale schoten heeft gelost.

ZIE OOK: Belgische verdachten bloedbad Hooge Zwaluwe: ‘Er zijn veel Nederlanders voortvluchtig’

Vierde Nederlander?
Officier van justitie Paul Emmen ziet Samir T. als hoofdverdachte, maar concreet bewijs ontbreekt nog. “Uit het huidige dossier kan niet opgemaakt worden wie heeft geschoten. Het gaat voor justitie nog heel lastig worden”, vermoedt Plasman.

Bovendien staat nog altijd niet vast hoeveel mensen er nu daadwerkelijk in het huisje waren. Donderdag kwam het bericht naar buiten dat er mogelijk een vierde Nederlander betrokken was bij het bloedbad. Het gaat om een vrouw uit Rotterdam die als nepagente was meegegaan naar het vakantiehuisje, meldt misdaadblog Vlinderscrime.