Woningovervallers sloegen hun slachtoffers met koevoet: 10 en 11 jaar cel, straffen hoger dan eis

DEN BOSCH - Drie jonge mannen uit Oss moeten elf en tien jaar de cel in voor het plegen van gewelddadige woningovervallen. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald. De mannen pleegden overvallen in Heesch en Oss. Bewoners werden daarbij zwaar mishandeld, onder andere met een ijzeren koevoet.

De mannen van 22, 23 en 24 jaar kregen gevangenisstraffen opgelegd van respectievelijk 11, 10 en 11 jaar. Twee van de mannen werden ook veroordeeld voor bedrijfsinbraken. Daarnaast is één van de mannen veroordeeld voor een poging tot doodslag.

Brute overval
De 23-jarige en 24-jarige mannen braken in maart 2015 in bij een woning in Oss. De bewoners werden tijdens hun slaap in de slaapkamer verrast door de gemaskerde mannen aan wie ze goud en geld moesten geven.

Een van de overvallers had een ijzeren koevoet in zijn handen. Hiermee werden de man en vrouw geslagen. De vrouw brak hierdoor haar jukbeen en haar oogkas, de man liep een schedelbreuk op.

LEES OOK: Stel mishandeld met koevoet bij woningoverval in Oss: gebroken oogkas en jukbeen

In diezelfde maand overvielen de drie Ossenaren een woning in Heesch waarbij ze de bewoners bedreigden met een vuurwapen. De mannen gingen er onder andere vandoor met hennepplanten, een telefoon en een auto.

Geslagen met honkbalknuppel
Daarnaast werd de 22-jarige man veroordeeld voor een poging tot doodslag. Hij sloeg iemand met een honkbalknuppel meerdere keren op het hoofd. Dat gebeurde eerder in 2015 op de Marius de Langenstraat in Oss.

Het slachtoffer liep een flinke hoofdwond en een gecompliceerde verbrijzelingsfractuur in zijn been op. Het is volgens de rechtbank nog onzeker of het slachtoffer ooit zal herstellen van zijn verwondingen.

Hogere straffen
Twee weken geleden werden celstraffen van twee keer tien jaar en een keer zeven jaar tegen het drietal geëist. De rechtbank legde de mannen hogere straffen op dan de officier van justitie had geëist.

De rechtbank rekent het de mannen zwaar aan dat ze extreem geweld hebben uitgeoefend op de slachtoffers. De overvallen zijn voor de slachtoffers bijzonder traumatische ervaringen waarvan zij nog jarenlang last kunnen hebben.

Meer over dit onderwerp:
heesch oss overvallen rechtszaken
Deel dit artikel: