'Heel veel marechaussee met busjes hier', Brabanders over de maatregelen Schiphol

30 juli 2016 om 11:59 • Aangepast 21 november 2020 om 08:35
nl
Op en rond Schiphol zijn zaterdagochtend extra maatregelen getroffen in verband met 'een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven'. "We mogen om onduidelijke redenen nog niet boarden", laten verschillende Brabanders op Schiphol weten.
Profielfoto van Bekker Peter de
Geschreven door
Bekker Peter de

Een woordvoerster van de gemeente Haarlemmermeer kan op dit moment niet concreter zijn over welk 'signaal' aanleiding was voor de maatregelen. Maar het signaal zou 'passen binnen het landelijke dreigingsbeeld, dat al sinds 2013 substantieel is'. Net als in de rest van Nederland geldt daarom extra waakzaamheid op Schiphol. Een woordvoerder van de NCTV kan ook geen uitspraken doen over de aard van het 'signaal'. Hij zegt dat de maatregelen 'uit voorzorg'' worden genomen.

Wachten op privacy instellingen...

'Heel heftig'Al het verkeer richting Schiphol op de A4 wordt zaterdagochtend gecontroleerd door de marechaussee. De toeritten richting de luchthaven zijn afgesloten. Kelly Kooijman uit Veghel is een van de Brabanders die op weg was naar Schiphol. "Mensen moesten hun raam opendoen of zelfs hun auto uit", zag ze.
"Ik weet niet precies waarop gecontroleerd wordt, maar het duurde heel lang. Ik was met de bus op weg en stond net een uur in de file op de A4. Op Schiphol staat veel marechaussee met busjes. De marechaussee is zwaarbewapend en draagt kogelwerende vesten. Het zag er heel heftig uit."

Wachten op privacy instellingen...

'Mogen niet boarden'Ruud van Elk laat weten dat hij zonder problemen aankwam op het vliegveld. "Ik sta wel al erg lang vast bij de gate. We mogen om onduidelijke redenen nog niet boarden." René van den Heuvel ?is in Milaan. "Wij moeten zo vertrekken naar Schiphol", laat hij weten. "Wij wachten af."
Het vliegverkeer ondervindt zaterdag vooralsnog geen vertraging als gevolg van de verkeerscontroles bij Schiphol. "Alle vluchten vertrekken als gepland", liet een woordvoerster rond kwart over tien 's ochtends weten. "Of er mensen hun vliegtuig gaan missen, kan ik op dit moment niet zeggen. Daar is nog geen duidelijk beeld van."
Drukke dagHet is zaterdag een van de drukste dagen op Schiphol. Veel mensen gaan op vakantie. Ook olympische sporters verzamelen zich op de luchthaven om af te reizen naar Rio de Janeiro. "Juist omdat het een van de drukste dagen is, hebben we vooraf alle reizigers gewaarschuwd ruim op tijd te komen. Op dit moment geeft de situatie op Schiphol een normaal beeld bij grote drukte. Ik zie nog geen extreem lange rijen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.