Vlijmens stel dat ontkwam aan aanslag strand Tunesië, kan komst Syrische buren niet aan

2 augustus 2016 om 15:45 • Aangepast 21 november 2020 om 08:32
nl
Een stel uit Vlijmen dat vorig jaar ontkwam aan de aanslag op een strand in Tunesië, kan het nu niet aan dat ze vier Syrische buren krijgt. Dit meldt het Brabants Dagblad dinsdag. “Dit gaat dus niet gebeuren”, zegt de vader van de vrouw in de krant over de aanstaande komst van zijn nieuwe buren.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

“Goedschiks of kwaadschiks. En ik heb veel vrienden”, voegt de man er in de krant aan toe.

Wachten op privacy instellingen...

'Onveilige situatie'De buurt is bang voor de situatie die kan ontstaan als er vier jonge jongens bij elkaar in één huis komen. "Iedereen begrijpt dat die jongens ergens geplaatst moeten worden, maar ze zijn getraumatiseerd en dragen bagage met zich mee omdat ze uit een oorlogsgebied komen", zegt buurtbewoonster Erica van der Vaan. "Door ze bij elkaar te zetten in een huis, ontstaat er een onveilige situatie."
"De buren hebben de aanslag ternauwernood overleefd in Tunesië. Ze zijn helemaal van de kaart en zien de komst van de Syrische vluchtelingen niet zitten", aldus Van der Vaan. "Wij hebben de burgemeester gevraagd of hij deze mensen ergens anders wil plaatsen. Een gezin met jonge kinderen past beter in de straat."
Burgemeester Jan Hamming van Heusden waar Vlijmen onderdeel van is, reageert in de krant op het verhaal van het stel. Gelukkig worden weinig Nederlanders volgens hem direct geconfronteerd met terrorisme. Hij noemt het ‘botte pech’ dat de twee er wel mee te maken hebben gehad.

Wachten op privacy instellingen...

Burgemeester wil gesprekBewoners van de Sternlaan, waar de gemeente en Woonveste vier Syrische vluchtelingen willen huisvesten, werden maandagavond bijgepraat. Ook de politie was hierbij.
Burgemeester Hamming geeft aan dat hij later deze week met het stel wil gaan praten nu hij hun verhaal kent. Na dat gesprek wil hij een definitief besluit nemen. Het gaat volgens de burgemeester ‘om gevoelens en die tellen hier’.
De politie laat desgevraagd weten dat ze de bekladding niet met eigen ogen heeft kunnen constateren, want omwonenden hadden die al verwijderd voordat agenten er arriveerden. Volgens een woordvoerder leven er onder sommige buurtbewoners zorgen. Van een gespannen situatie is geen sprake, zo zegt hij ook.
Huis bekladHet huis waar de vier Syrische mannen volgens de plannen zouden komen wonen, werd zondagnacht beklad met de tekst ‘AZC nee’.
Hamming houdt volgens de krant de mogelijkheid open dat er nu een Syrisch gezin in het huis komt wonen. In plaats van vier Syrische mannen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.