Video

Na muggen en ratten nu ook slakkenoverlast in Brabant

2 augustus 2016 om 18:00 • Aangepast 21 november 2020 om 08:32
nl
We hadden al de zoemende muggen in de slaapkamer en de ratten in de tuin, maar nu zijn er ook slakken die ons massaal komen bezoeken. De zachte winter, zomerse buien en hoge temperaturen zorgen voor een enorme toename van de slijmerige beestjes. De weersomstandigheden hebben grote invloed op insecten en andere kleine dieren. Van de wesp zullen we de komende tijd juist minder last hebben, is de voorspelling.
Profielfoto van Kamp Karin
Geschreven door
Kamp Karin

MuggenMuggen gedijen goed met deze natte zomer. Het regent veel en af en toe schiet de temperatuur omhoog naar een tropische dertig graden. Ideale omstandigheden, want tijdens langdurig droog weer kunnen muggen zich niet ontwikkelen. Volgens Frans Kapteijns van Natuurmonumenten dragen we zelf ook bij aan de muggenplaag. "In tuinen zie je steeds minder groen, maar juist meer tegels en stenen. In potten blijft regenwater staan, de perfecte habitat voor muggen. En door de verstening zakt het water in tuinen ook moeilijker weg."

Wachten op privacy instellingen...


Volgens Kapteijns moeten we er in de toekomst rekening mee houden dat de muggen zomerse blijvertjes zijn. "Als we met vakantie gaan naar Indonesië, nemen we preventieve maatregelen tegen stekende insecten. Ons klimaat verandert ook, dus het zou hier ook geen overbodige luxe zijn."
LEES OOK: Muggentsunami teistert Brabant: 8 tips om te overleven
SlakkenVoor slakken is de natte, warme zomer ideaal. Ze gedijen goed bij veel regen en vochtige omstandigheden. Dat ze zoveel opduiken op je favoriete plant in de achtertuin, heeft een reden. "Tegenwoordig zijn de meeste tuinen keurig onderhouden", aldus Frans Kapteijns. "Het bladafval uit de herfst wordt zo snel mogelijk opgeruimd, terwijl dat juist een favoriete plek is voor slakken. Zij zijn dol op rottend materiaal. Als dat er niet is, gaan ze op zoek naar ander groen in de tuin, want alles wat eetbaar is, is dan goed."

Wachten op privacy instellingen...

BlauwalgBlauwalg duikt op tijdens warm weer in meren en plassen. De blauwgroene algenlaag in het water veroorzaakt irritaties aan de ogen of huid, maag en darm-klachten en hoofdpijn. Volgens waterschap Brabantse Delta is er in Brabant momenteel op diverse plaatsen sprake van blauwalg, waardoor er niet gezwommen kan worden. "Maar het aantal meldingen is niet extreem meer of minder dan normaal", aldus Imre van der Meulen van Brabanse Delta. "Momenteel zijn er veertien meldingen in ons gebied. Als de temperatuur omhoog schiet, neemt dat aantal toe. Ook naarmate het seizoen vordert, krijgen we meer last van blauwalg, omdat het water dan opwarmt."
WespenTegenover de overlast van de vele slakken en muggen staat een voordeel: wespen zullen we de komende maanden veel minder zien. "De gewone wesp en Duitse wesp hebben juist veel minder kans op overleven door de extreme regenval", zegt Frans Kapteijns. "De nesten worden kapot geregend door de zware buien en hagel. Een natte zomertijd betekent minder wespen. Bovendien zien we minder insecten, zij vormen het voer voor wespenlarven. Ook daardoor zullen we in september en oktober minder wespen zien."

Wachten op privacy instellingen...

TekenTeken komen voor in de bossen, het park, heide, de duinen of in de tuin. Ze kunnen zich vastbijten in de huid van mensen of honden. Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme overbrengen. Door het natte weer van de laatste tijd komt de teek iets minder vaak voor. Wel moet je tegenwoordig het hele jaar door opletten, terwijl teken vroeger juist alleen in de zomerperiode voorkwamen. De oorzaak is het warme klimaat, waardoor de temperatuur ook in de herfst en winter relatief hoog blijft.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.