Crimefighter Van Delft mogelijk alsnog vervolgd: Gerechtshof ontvangt klaagschrift publicist

BREDA/DEN HAAG - De omstreden officier van justitie Lucas van Delft uit Breda moet zich misschien toch verantwoorden voor de rechter. Publicist Sebastiaan Beens heeft samen met zijn advocaat Yehudi Moszkowicz een artikel12-procedure ingediend, waarmee ze een rechtszaak hopen af te dwingen. Het Gerechtshof in Den Haag streeft ernaar de zaak over een half jaar te behandelen, zo blijkt uit een brief die Beens woensdag heeft ontvangen.
Vorige maand meldde het Openbaar Ministerie nog Van Delft niet te vervolgen voor het doen van een valse melding over doodsbedreigingen aan zijn adres. Van Delft is was jarenlang belast is met de bestrijding van de zware georganiseerde misdaad in Brabant.

ZIE OOK: 'Officier Lucas van Delft: Johan van Laarhoven stuurde Satudarah op mij af'

Onder grote druk
Nadat duidelijk werd dat Van Delft waarschijnlijk zelf de melding had gedaan, werd een strafrechtelijk onderzoek gestart en werd hij door het OM geschorst. Van Delft stond onder grote druk toen hij de bedreigingen doorgaf.

Gezien de omstandigheden heeft het landelijk parket de zaak geseponeerd. Bij dat besluit is meegewogen dat Van Delft door zijn werkgever is gestraft. Hij wordt twee jaar niet meer ingezet als officier van justitie en hij gaat bij een ander parket werken. Ook is hij teruggezet in salaris en heeft hij spijt betuigd.

ZIE OOK: ‘Crimefighter Lucas van Delft moest onderduiken na vermeende bedreigingen uit Tilburgse onderwereld'

'Moet een andere functie vervullen'
Beens vindt dat iemand als Van Delft, die dagelijks mensen in de rechtszaal straft voor hun daden, hier niet mee mag wegkomen. "In de kwestie rondom deze officier van justitie ontstaat bij mij de indruk dat onrecht niet zal worden bestreden en dat de schuldige niet anders dan met een rechtspositionele maatregel zal worden bestraft”, schrijft Beens in een column.

“Hij moet een andere functie vervullen en gaat iets achteruit in het nog steeds meer dan riante salaris. Wat heeft dat dan nog te maken met recht en rechtvaardigheid, met openheid en integriteit?”
Meer over dit onderwerp:
lucas van delft