Video

Worden Julia (17) en Ysa (16) de olympische helden van 2020?

4 augustus 2016 om 18:21
nl
Hoewel iedereen zich focust op de Olympische Spelen in Rio zijn Ysa Rakestraw (16) en Julia Meijer (17) uit Eindhoven vooral bezig met de Spelen van 2020 in Tokio. Woensdag werd bekend dat hun sport klimmen in 2020 olympisch wordt. “Heel erg leuk, echt geweldig”, vinden Ysa en Julia.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

“Dat het olympisch zou worden, hing wel een beetje in de lucht”, vertelt Ysa. “Mensen om mij heen zeiden wel dat het zeker zou gebeuren. Maar nu het echt zo is, is het wel een verrassing en ook wel een opluchting”, vult Julia aan.
De twee jonge talenten zijn momenteel onderweg naar het EK klimmen in Oostenrijk. Of ze ook gaan stralen op de Spelen in 2020, dat is natuurlijk de vraag. “Ik ga in ieder geval heel goed mijn best doen”, belooft Ysa lachend.
Julia Meijer tijdens het European Youth Cup in Längenfeld (Oostenrijk). [youtube:body:https://youtu.be/otcOaLEKr4M]Drie verschillende disciplinesIn Tokio zijn straks drie klimdisciplines: speed, waarbij het gaat om zo snel mogelijk naar boven klimmen. De tweede discipline is lead; dat gaat erom om zo hoog mogelijk te komen op een moeilijke route. En bij boulderen klim je zonder touw en moet je in zo min mogelijk pogingen een route beklimmen.
Ysa en Julia zijn allebei Boulderaars. Wie van de twee beter is, dat durven ze niet te zeggen. “Dat is echt heel lastig”, zegt Julia. “Ysa is heel goed in evenwicht bewaren en ik bijvoorbeeld in overhangen”, legt ze uit.
Goede leeftijdMochten ze zich inderdaad kwalificeren voor de Spelen, dan zijn ze 20 en 21 jaar. “Dat is een goede leeftijd”, vertelt Ysa. Klimprestaties worden over het algemeen geleverd tussen de 17 en 27 jaar oud. “Misschien ben je wat eerder stijf als je ouder bent. Ik weet het eigenlijk niet. Maar twintig is een goede leeftijd”, zegt Ysa.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.