Video

Enorme bosbrand bij Spaanse campings: Brabantse vakantiegangers geëvacueerd: 'Het was spannend'

6 augustus 2016 om 09:08 • Aangepast 21 november 2020 om 08:28
nl
Duizenden vakantiegangers zijn vrijdagmiddag vanwege een enorme bosbrand in het noorden van Spanje geëvacueerd. Onder hen zijn veel Brabanders. De brand ontstond op een berg in de buurt van L'Estartit, een plaats gelegen aan de Costa Brava.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

“We komen hier al twaalf jaar, maar zo erg hebben we het nooit meegemaakt”, zegt vakantieganger Fons Hendriks uit Geldrop tegen Omroep Brabant.
OntruimdDe brand woedde urenlang in de buurt van drie bij Nederlanders populaire campings, te weten Castell Montgri, L’Estartit en Rifort. Omdat het vuur zich razendsnel verspreidde, werden de campings met spoed ontruimd.
Ongeveer anderhalf uur later konden de vakantiegangers het terrein weer op. De evacuatie van de duizenden vakantiegangers verliep opvallend rustig, weet Fons Hendriks.

'Rustig en kalm'“Natuurlijk schrik je je een ongeluk als je die vlammen boven de berg ziet uitkomen, maar van paniek of chaos was geen sprake. Iedereen verliet heel kalm en rustig de campings.” Volgens een Spaanse krant zijn er zo’n vijfhonderd mensen geëvacueerd, maar Hendriks zegt dat er op de campings duizenden vakantiegangers verbleven.
Zij werden weggeleid en een paar honderd meter verderop opgevangen door het personeel. Vanaf daar zagen zij de zwarte rookwolken over de campings trekken. “Dat was wel even spannend, ja”, erkent Hendriks.
In de buurt van de Spaanse campings woeden de laatste tijd vaker branden. “Eerder deze week brak er bijvoorbeeld weer brand uit, maar zo erg als vandaag is het nog nooit geweest. We komen hier al twaalf jaar, dus dat zegt wel wat. De campings liggen laag onder de berg, maar we konden de vlammen toch nog heel goed zien.”
StankDe brand brak halverwege de middag uit en werd vermoedelijk aangewakkerd door de harde wind. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. Het vuur is onder controle, maar op sommige plekken verloopt het nablussen moeilijk omdat de berg zo steil is. "Het ergste is in elk geval voorbij", meldt Hendriks. "Nu is de brandweer bezig met nablussen. Het is vooral de stank waar we nu nog last van hebben."

BrabandersDe ANWB roept kampeerders op om de aanwijzingen van het personeel op de campings goed te volgen. Volgens Hendriks ‘krioelt’ het van de Nederlanders op de campings.
Op Facebook stromen de foto’s en verhalen van Nederlanders inmiddels binnen. Zo schrijft een vrouw uit Eindhoven dat ze per direct de camping moest verlaten en dat ze erg geschrokken is.
Een Ossenaar omschrijft hoe grote zwarte rookpluimen over de campings trekken. Volgens hem is het inderdaad niet de eerste keer dat de campings getroffen worden door een bosbrand.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.